Stavba je to na první pohled víc než zajímavá. Plovoucí ostrov připomínající chobotnici má mít jedenáct pater. A teď si ji můžete objednat - jako vánoční dárek přes server Firebox. Server nespecifikuje cenu tohoto jedinečného hausbótu, poskytuje ji jen vážným zájemcům. Nicméně v záhlaví je napsáno, že pokud nemáte připravených několik stovek milionů (pochopitelně dolarů), nemá smysl formulář se žádostí vyplňovat.

Co za tuto částku majitel dostane? Ostrov se může pohybovat díky pohonu namontovanému na každém ze čtyř „chapadel“. Je schopen pomalu měnit svou polohu, takže se může dostat na místa, kde je zrovna nejhezčí počasí nebo vytoužená památka, kterou by majitelé rádi viděli. Doprava k ostrovu je vyřešena několika způsoby: v dolní části jsou kryté doky, ve kterých mohou zakotvit menší jachty a čluny, na horní části je umístěno několik přistávacích ploch pro vrtulníky.

Ostrov má měřit 100 x 100 metrů a poskytovat místo srovnatelné s tím, jako dnes nabízejí luxusní vyhlídkové lodě. Uvnitř bude dostatek místa pro libovolná zařízení - od obchodů a restaurací, až po kanceláře nebo pláže. Nejvyšší patro má být kryté zasunovací plachtou a nabídne 360stupňový výhled na moře z výšky 65 metrů nad hladinou.

Autoři projektu přiznávají, že se jejich návrh může zdát jako šílený, ale z hlediska budoucnosti pro ně znamená příslib něčeho nového a unikátního. Co už nepřiznávají, je udivující podobnost jejich díla s obydlím šíleného padoucha Stromberga z bondovky Špion, který mě miloval. Ten měl ve filmu z roku 1977 ve velmi podobné stavbě své sídlo, odkud plánoval ovládnout svět. Schválně si obě stavby srovnejte - podobnost jistě není čistě náhodná.

Společnost Yacht Island Design má podobně extravagantních návrhů několik, většinou nerealizovaných. Přesto dokážou udivit a hlavně vyvolávají představu optimistické budoucnosti - a tu v nelehkých časech potřebujeme.

Podívejte se na ty nejlepší projekty, které vytvořili:

Streets of Monaco: Kopie centra Monaka, ale plovoucí. Včetně závodní dráhy, paláce s kasinem a několika dalšími pamětihodnostmi města.

Tropical Island Paradise: Pokus o vytvoření luxusního tropického ostrova, který bude na pokyn svého majitele mířit za lepším počasím. Jeho základem by měla být obří pláž.

Oriental Chuan: Obří verze čínské džunky. Plavidlo o velikosti menšího trajektu by mělo využívat k pohybu sílu motoru i plachet.

Eastern Promise: Něco pro katarské prince nebo saudské šejky – obří plovoucí palác i s mešitou.