Jak se to vezme, pro každého představa plynového krbu může znamenat něco jiného. Tomu, kdo topil léta v kamnech na uhlí, to může znít jako pohádka. Zato ten, kdo miluje otevřený oheň, vůni a praskání dřeva a netouží po ničem než po fyzické práci, kdy se pěkně při štípání, řezání a sekání dřeva zapotí - se může nad plynovým krbem lehce ušklíbnout.

Plynové krby jsou hodně využívané v severozápadní Evropě a doma jsou také v chladné Kanadě. V každém případě je to zařízení moderní, z mnoha důvodů výhodné a rozhodně hodné naší pozornosti. Zejména pokud jsme ve fázi, kdy se právě budeme rozhodovat, že si nějaký ten krb, krbovou vložku nebo krbová kamna pořídíme.

Topí čistě, rychle, levně - a dekorativně

Největší výhody plynového krbu jsou hned tři: čistota a ekonomičnost provozu a možnost přesné regulace teploty. Výhodou proti krbům na dřevo a jiná pevná paliva je možnost přesné regulace teploty v místnosti. Tak jako u jakéhokoliv moderního topidla.

Plynové krby zvládnou vytopit až 200 m3 i více prostoru. Jejich provoz je ekonomický, relativně levný. Výkon lze samozřejmě regulovat, přičemž plný výkon může být 9 kW, ale také až 13 kW.

Jak to funguje

Krb se dá obložit do jakéhokoliv ostění nebo jej lze zabudovat přímo do stěny. Potřebujeme vyvložkovaný komín (průměr asi 100 cm podle typu krbu), do kterého jsou odváděny spaliny z krbu. Některé ale dokonce nepotřebují komín žádný, protože je lze odvětrat přímo průduchem přes fasádu. Jiný krb lze zabudovat do staršího stávajícího krbu na dřevo.

Krb má uvnitř ventilátor, který se uvede do činnosti v závislosti na tom, jaké teploty dosáhne jeho plášť - tak je zaručeno udržení zvolené teploty v interiéru. Vše je jištěno krbovou pojistkou, která brání případnému zpětnému chodu spalin z komína do místnosti - pokud by se to stalo, přívod plynu se zastaví. A je tu také jako u plynového sporáku věčný plamínek a piezzozapalovač.

Dálkové ovládání krbu je pohodlné a krb si s ním "roztopíme" jediným stiskem tlačítka. A to bez zametání a luxování prachu, pilin a následného vymetání popela. A také - jako třeba u klimatizace - jedním secvaknutím dálkového ovladače si zvolíme teplotu, jaké chceme v místnosti docílit. Právě dálkovým ovládáním výrobci garantují maximální komfort - jak ale víme, toho dosáhneme pouze v tom případě, že nezapomeneme, kde právě dálkový ovladač leží. Do pokoje nám totiž přibude k tomu ovladači od televize, videa, klimatizace atd.

Na co se vlastně díváme

Plynové krby napohled skoro nerozeznáme od klasických. Tedy určitě ne na první letmý pohled. V krbu vidíme hořící polena; víme ale, že to tak přesně asi nebude. Plynové plameny se sice proplétají mezi poleny, ta vypadají věrohodně a věrohodně také "hoří" - ale něco nám říká, že asi tak úplně obyčejná nebudou. A opravdu - jsou vyrobena ze speciální keramické hmoty. Jen tak hned tedy nedohoří.

Co říci závěrem? Snad jen to, že ačkoliv u nás nejsou plynové krby právě klasikou, spíše je to věc stále ještě poměrně málo využívaná až neznámá - pro své zajímavé vlastnosti stojí ale rozhodně za pozornost a bližší prozkoumání.

-ag-Foto: www.gescom.cz, www.tre-krby.cz