Před koupí je nutné určit typ a funkci zasouvání a na co daný kus nábytku využíváte. Pojezdy totiž mohou udržet velkou váhu, jako je případ zásuvek do kuchyně, do dílny a jiných užitkových skříní. Díky nim rychle zásuvku vysunete a zavřete. A navíc tiše.

Vyndat těžké talíře z horní skříňky při držení dvířek je obtížné. Stejně tak se vyplatí si pořídit zásuvkové výsuvy a nespoléhat se na dřevěné lišty. V současnosti jsou tak pojezdy do šuplíků a vzpěry dvířek nedílnou součástí každého nábytku. Pokud se chystáte nainstalovat je i do vašeho domova, čeká vás opravdu široký výběr. Různými typy zásuvkových pojezdů vás provede Peter Millard:

Zdroj: Youtube

Zásuvkové pojezdy vybírejte podle způsobu montáže

Když máte jasno, na co šuplík používáte, věnujte pozornost způsobu montáže. Boční pojezdy udrží zásuvku s těžkými předměty otevřenou na dlouhou dobu. Běžně se proto využívají kuličková ložiska či válečky. Středové pojezdy nainstalujete na střed spodní části zásuvky. Využívají se především u zásuvek z lehkého materiálu na uložení lehkých věcí, jako je papír nebo tužky. Spodní lišty vám pomohou využít celý potenciál vašich zásuvek. Díky nim se dostanete až dozadu. Horní lišty zásuvek se hodí zase tam, kde chybí boční i spodní strana zásuvky, jako jsou přihrádky na klávesnice.

Plynové vzpěry do kuchyně

Zvedáky, panty neboli plynové vzpěry se nejčastěji instalují do horních kuchyňských skříněk s výklopným systémem zespodu. Díky nim snáze dosáhnete na potřebné vybavení bez nutnosti podpírání dvířek rukou.

V obchodě se setkáte také s pneumatickými zvedáky, ale plynové jsou levnější a snazší na montáž. Abyste vybrali správně, zjistěte si sílu zdvihu plynu. Jak na to? Změřte rozměry čela nábytku a hmotnost dvířek. Zaměřte také úhel zdvihu. Prozradíme, že obvykle se setkáte se třemi možnostmi 75°, 90° a 110°.

Samozřejmou součástí některých typů zásuvkových lišt i plynových zvedáků je možnost tichého nebo samozavíracího mechanismu. Záleží tak na vašich preferencích, jaký typ a s jakým mechanismem si do domácnosti pořídíte.

Zdroje: furnica.co.uk, maxavegroup.com