Co vás v lese čeká?

Květen je čas suchohřibů, hřibů a bedel. Těm obzvláště svědčí kombinace deště a sluníčka. Předpovědi počasí hlásí občasné deště ještě na následující týden, proto by hub mělo ještě přibývat.

Na houby je ideální si přivstat. Čím později vyrazíte, tím větší šance je, že už ty krásné hřiby, které přes noc vyrostly, někdo sesbíral. Když se vydáte ve všední den, máte už zpola vyhráno. Víkendové houbaření je atraktivní činností pro mnoho lidí, proto pokud si chcete vychutnat klid lesa a najít pěkné kousky, vyrazte ráno a nejlépe ve všední den.

Hledejte hřiby, ale co s nimi?

Zkusit můžete třeba klasickou houbovou pochoutku – smaženici. Houby se ale výborně hodí i do houbového guláše, houbového kuby a houbové omáčky. Chcete-li zkusit něco netradičního, doporučujeme houbové karbanátky. Jak na ně? Nakrájejte houby a jemně je poduste se solí a cibulí. Mezitím smíchejte mleté maso s vejcem, česnekem, strouhankou a kořením. Když jsou houby dostatečně dušené, smíchejte je s masovou směsí. Hotovou hmotu vytvarujte do jakéhokoli tvaru, který se vám bude líbit, obalte v trojobalu a hurá osmažit

A pro milovníky polévek se nabízí kulajda, bramboračka nebo klasická houbová polévka. Trochu netradiční je i hřibová paštika. Na másle orestujte nasekanou cibulku, zalijte ji vínem a nechte zredukovat. Poté vmíchejte nadrobno nakrájené houby, kmín a smažte, dokud se nevypaří voda. Osolte, opepřete a dochuťte jakýmkoli kořením, které máte rádi. Výborný je třeba tymián. Hotovou směs rozmixujte.

A když vám hub ještě moc zbyde, nebojte se je nasušit a schovat do čisté sklenice. Houby se pak nezkazí a vy si jejich skvělou chuť budete moci užívat po celý rok.