Je jedno, jestli máte jeden strom, nebo celý sad. Postřik není dobré vynechat. Prevence je základ. Strupovitost je totiž jedno z nejvážnějších onemocnění. Je to houbovité onemocnění, které napadá listy, plody, květy. Projevem je, že malé plody a listy opadají. Větší plody se pak výrazně zdeformují. Nákaza se může projevit i u sklizených plodů tím, že se na nich vyrojí černé tečky.

Jak se strupovitosti bránit?

Vyberte správnou odrůdu. Třeba Lunu, Lucy, Juno, Minervu, Merkura, Admirála, Siriuse, Minervu, Opál nebo Allegra.

Dále je určitě nutné pravidelně hrabat a likvidovat opadané listí a napadené ovoce. Listí je nelpeší spálit, ovoce zakopat daleko od stromů. I prořezávání koruny je klíčové.

A co se týká postřiku? Ideální je 5% roztok močoviny. Ten aplikujte po sklizni, ale ještě předtím, než opadnou listy. Upřednostněte biologické prostředky. Neponičí vám zahradu a v plodech se nebudete muset obávat chemických látek. Pokud dáhnete po chemických postřicích proti strupovitosti použijte postřik Optikombi jádroviny, Jablko zahrady Čech, Baycor 25 WP, Rubigan 12 EC nebo např. Zato. Postřik proti strupovitosti provádějte třífázově. Může být jedním a tím samým přípravkem. První postřik musí proběhnout v době rašení listů. Druhý jakmile se objeví první růžové kvítky a poslední - třetí po odkvětu.

Zdroj: ireceptar.cz