Jarní údržba zahrady má mnoho podob. Především musíte zjistit, jestli někde nenapáchala zima škody. Zlomené větve, vyvrácené obrubníky kvůli příliš vlhké půdě nebo zmrzlé ovocné keře, které v únorovém předjaří začaly pučet. To všechno je třeba zkontrolovat a ošetřit.

Začněte od podlahy

S jarní přípravou rostlin začněte, až bude opravdu nad nulou, a to pár dní. Zmrzlý trávník spíš poškodíte, než byste mu pomohli. Když je venku kolem pěti stupňů, už ale můžete začít pěkně od podlahy. V téhle době je nejlepší stavět obrubníky a pokládat nebetonované chodníky.

Pod dlaždice chodníků je vhodné nejdřív odstranit půdu, podloží zhutnit, navézt hrubší štěrk a zarovnat ho vrstvou písku. Pokud nemáte štěrk, doporučujeme uválcovat podloží cestiček, vysypat pískem a přeložit netkanou geotextilií, která zamezí prorůstání trávou. Pak položte dlaždice, přesypte pískem a koštětem vmeťte písek do spár. Cestička se však může postupně kroutit. Čím víc zhutníte podklad, tím lépe.

Letničky a dvouletky

I na jejich záhoně můžeme začít za teplého počasí s odstraňováním přikrývky z chvojí. Pod ní nás potěší krčící se květy prvosenek a macešek, které jsme zasadili na podzim. Ve skleníku, v pařeništi, popřípadě na okenní římse (ne nad radiátorem) zatím začneme s vyséváním letniček, které potřebují dlouhou dobu k předpěstování. Je to například hvozdík zahradní, lobelka, petúnie, nestařec, begónie a další. Jejich semena vyséváme do misek nebo plochých truhlíků o výšce asi 5 cm naplněných prosetou pařeništní zeminou.

Z trvalkového záhonu postupně odstraníme zimní přikrývku z chvojí a shrabeme napadané listí a zbytky rostlin. Od března také již můžeme začít s výsadbou stálezelených trvalek. Používáme pokud možno hrnkované sazenice či rostliny s dostatečně velkým kořenovým balem. Rostliny s malými kořeny by nám už nejspíš v tomto roce nekvetly. Nízké trvalky sázíme na vzdálenost 20 až 25 cm, středně veliké na 30 až 40 cm a vysoké na 40 až 60 cm.

Co se stromy?

V březnu ještě pokračujeme v zimním postřiku a hnojíme ovocné stromy kompostem a průmyslovými hnojivy. Pokud je na zahrádce ještě sníh, nahrneme ho okolo kmenů ovocných stromů, aby je ochránil před jarními mrazíky v době rašení. V této době rovněž provádíme řez broskvoní, mladých a tvarovaných stromků a začínáme s roubováním peckovin. Třetí měsíc v roce je i vhodným obdobím pro zmlazovací řez starých stromů.

Příště se podíváme na trávník