„Údržba krbu je snadná, jen u krbu na dřevo to chce trpělivost,“ říká Jan Temr, spolumajitel rodinné kamnářské manufaktury Temr, s. r. o., mnohaletý člen Cechu kamnářů ČR. Udržovaný krb lépe odvádí svou práci a hlavně se tím prodlouží jeho životnost. „Postup pro posezonní údržbu je třeba odlišit pro tři základní individuálně stavěná topidla: kachlová a omítaná akumulační kamna, kachlové sporáky a krby. U každého je potřeba něco trochu jiného,“ radí Jan Temr.

1) Kachlová (případně omítaná) akumulační kamna

Kromě občasného odpopelňování topeniště (vybírání popela) v průběhu topení, je nutné po sezoně (resp. do začátku té další) vyčistit akumulační tahy od pevných usazenin (sazí, v horším případě dehtu). Pokud není uživatel dokonale znalý svých kamen i způsobu jejich čištění, je vždy lepší, pokud si „svá“ kamna čistí vždy kamnář, který je projektoval a stavěl. Akumulační tahy jsou přístupné skrz čisticí kachle (otvory) v kachlovém nebo omítaném plášti nebo samostatnými víčky. Kamna stavěná moderními postupy se vzduchovou mezerou mají obvykle víčka dvojí, otevření takových víček někdy vyžaduje speciální nářadí či přípravek, občas je nutná speciální čisticí štětka, která nepoškodí materiál tahů, jindy zase fígl, který zajistí, aby nedošlo k nenávratnému propadnutí demontovaného víčka do dutiny kamen.

Běžnou údržbou je také přespárování kachlů. Spárování kachlů je ale více záležitost estetická než funkční. Kachle jsou spojeny mnohem silnější vrstvou kamnářské hlíny nebo kamnářské malty až za spárou uvnitř kamen.

2) Kachlové kuchyňské sporáky

Oproti pokojovým akumulačním kamnům je sporák nutné v sezoně odpopelňovat mnohem častěji. Při každodenním vaření a pečení se spálí dřeva víc, starší sporáky pak mají i horší kvalitu spalování. Vnitřní části topeniště i šamotové cesty spalin je nutné čistit nejlépe jednou ročně po topné sezoně (resp. do začátku té další), vymazat šamotovou výmazovou hmotou nebo speciálním tmelem s vysokou tepelnou odolností. Od sazí je potřeba vyčistit nejen topeniště, ale i celý tahový systém vedoucí ve sporáku pod plotnou k troubě, případně ke kamnovci na teplou vodu a dále do kouřovodu. Pro dobrou funkci pečení a ohřívání je také nutné nezapomenout na nánosy na samotném těle trouby a kamnovce.

3) Krby

Každý, kdo má krb na dřevo, jistě přikývne na to, že je kolem něj stále nepořádek, ale atmosféra, kterou dokáže praskající dřevo vytvořit, za to stojí. Nejjednodušší je údržba u krbů s krbovými vložkami, omezuje se prakticky jen na průběžné odpopelňování. O kvalitním fungování krbu často rozhoduje čistota komínu, a je tedy nutné jej pravidelně čistit. Pro tento účel bývá vybaven čisticím (a často zároveň i revizním) otvorem např. v podobě vyjímatelné výdechové mřížky. V některých případech ale není takové čištění technicky možné zajistit a je nutné nejprve vyndat deflektor (stropní desku) z krbové vložky a kouřovod vymetat touto cestou. Zkontrolujte dále, zda není poškozen nebo do něj nenapadal nepořádek a nehrozí ucpání.

4) Více údržby čeká majitele teplovodních kamen a krbů

Chladné plochy teplovodních výměníků se logicky zanášejí podstatně více než rychle se ohřívající plochy šamotu. Podstatné je dodržování tři zásad spokojeného používání krbu či kamen – kvalitní výrobek/kamnář, kvalitní dřevo a kvalitní obsluha, tedy správné dávkování dřeva a správné ovládání regulačních prvků. Zvlášť důležité je tedy při pořizování a provozu teplovodních topidel dbát na výběr dodavatele, na kvalitu skladování a přípravy (tedy štípání na správný rozměr) dřeva a na regulaci spalovacího procesu. Poslední podmínka je dnes už dobře řešitelná tzv. automatickou elektronickou řídicí jednotkou spalování.

5) Nezapomeňte na čištění skla

Pravidelnou nutnou údržbou, ať už kamen, nebo krbů s pohledovými dvířky je čištění jejich skla. Jak často, zásadně závisí na třech již zmiňovaných faktorech – kvalitě topidla, kvalitě dřeva a kvalitě obsluhy uživatelem, tedy správné dávkování dřeva a správné ovládání regulačních prvků. Sklo raději drhněte častěji, aby nečistoty neměly čas vytvořit velkou vrstvu, která jde odstraňovat těžko.

6) Pečujte i o těsnění

Běžnou údržbou je také výměna těsnicích provazců (šňůr) v rámu dvířek a pod jejich sklem, které v horizontu 3-5 let ztrácí pružnost, a neplní tak těsnicí funkci. Je třeba dát zejména pozor na používání stékavých tekutých přípravků na čištění skel krbů a kamen. Může se stát, že přípravek zateče do mezery mezi rámem dvířek a po vyschnutí vytvoří spolu se sazemi tvrdou hmotu, která zabrání tepelné dilataci skla, které pak praskne.