Ve velkých kameninových hrncích také připravovali kvas z chleba nebo medu. Byly to lehce alkoholické, povzbudivé nápoje, ve kterých se vyskytoval vitamin C i skupina vitaminů B. Komu je nyní sezonní burčák málo a má chuť experimentovat s chutí piva, může se pustit do výroby vlastního domácího podle starého receptu.

Domácí pivo

Budeme potřebovat 8 litrů vody, 2 dkg chmele, 10 dkg melty, 25 dkg cukru a 2 dkg kvasnic. Chmel a meltu následně svaříme (v čisté nádobě) v 8 litrech vody po dobu 25 minut. Potom přidáme cukr a povaříme ještě 15 minut. Necháme vychladnout, přidáme rozdrobené kvasnice a necháme 2 dny kvasit; průběžně sbíráme čistou lžící z povrchu nápoje kvasnice. Potom přecedíme a slijeme do vypařených lahví. Skladujeme v chladničce a vypijeme co nejdříve.

ČTĚTE TAKÉ:

Kvas

Aromatický nápoj vonící medem a bylinkami. Také tento typicky staroslovanský nápoj není složité si doma vyrobit, musíme však dbát na dokonalou čistotu všeho nádobí a náčiní.

Potřebujeme: 6 litrů vody, 300 g medu, 1 citron nakrájený na plátky, 10 g kvasnic, 1 lžičku hladké nebo polohrubé mouky, 80 g rozinek.

Do velké (7 litrů) čisté, nejlépe kameninové nádoby nalijeme med, přidáme citron rozkrájený na plátky a rozinky. 6 litrů vroucí vody nalijeme do nádoby na med a rozinky s citronem. Do prochladlé, vlažné vody přidáme kvasnice, které jsme předtím rozmíchali se lžičkou mouky a dvěma lžícemi vody.

Zakryjeme plátnem a necháme stát do druhého dne, nejméně však 16 hodin. Potom vyjmeme čistou lžící kolečka citronu a rozinky poté, co vyplavou na povrch. Kvas přelijeme do vymytých a vypařených lahví; plníme je asi 4 cm pod zátku. Můžeme si na něm pochutnat už od dalšího dne po jeho výrobě.

Titulní foto: Thinkstockphotos.com