Také se vám rýže často ne a ne správně povést? Nedaří se vám odhadnout poměr suché rýže a množství vody? Nebo je vždy maličko tvrdá nebo maličko rozvařená, anebo případně lehce připálená, když ji náhodou v chvatu při vaření jiných věcí zapomenete vypnout? V takovém případě by se vám mohl hodit speciální hrnec na její přípravu, který je na našem trhu pár měsíců, a jeden z jeho pracovních názvů je „rýžovar“. Ale k dohledání je právě a jen pod názvy „hrnec na vaření rýže“, „hrnec na rýži“. A asi na něm něco bude, protože už po krátké době má spoustu spokojených uživatelů, kteří na něj nedají dopustit, a z toho důvodu jsme se vám ho rozhodli také trochu představit.

S tímto elektrickým hrncem je příprava rýže velice snadná a výsledek takový, jaký má být. A jak funguje? Jednoduše - rýže se nasype na dno hrnce, zalije se potřebným množstvím vody a hrnec se zapne. Pak už se o nic nestaráme, pouze počkáme na světelný signál oznamující, že máme hotovo. Rýže nebude ani nedovařená, ani převařená a ani připálená.

Jak funguje?Tajemství spočívá v konstrukci, neboť součástí, v níž se rýže vaří, je vyjímatelná kovová miska s adhezivním povrchem, která se vkládá do jeho svrchní části; jednoduše se i s rýží a vodou „posadí“ na hrnec a přiklopí se pokličkou. Pro správné nadávkování rýže je jeho součástí odměrka, kterou se nabírá určité množství rýže. Voda se pak dávkuje podle rysek vyznačených v hrnci.

Pod miskou, na spodu hrnce, je vlastní varné těleso a také jakási pružina, která hlídá, jestli je rýže již dostatečně uvařená. To nám je pak signalizováno světelnou kontrolkou. Ty jsou na tomto spotřebiči dvě - zelená a červená. Zelená kontrolka se rozsvítí po zapnutí spotřebiče, když už je připraven k provozu - je v něm nasypaná rýže, zalitá vodou. A červená se pak rozsvítí poté, co je rýže uvařená. Tato kontrolka signalizuje také to, že hrnec přešel do režimu přihřívání; udržuje rýži teplou třeba po celý den. Přihřívání je praktické v případě, aby rýže vydržela horká, než připravíme maso nebo rybu. Pokud o přihřívání nestojíme, jednoduše přístroj odpojíme ze sítě.

Co vše je možné?Během varu je možné odklopit pokličku, rýži zkontrolovat a případně lehce zamíchat (přiloženou plastovou lžící), poprášit kořením či přidat pro zdůraznění chuti snítku petrželky nebo větvičku libečku.

V hrnci se dá vařit jakákoliv rýže; dokonce má miska několik rysek, k nimž doléváme vodu podle druhu rýže (jasmínová chce například vody více). Lze v něm dělat i rizoto, tedy nejdříve na oleji zpěnit cibulku nebo opražit koření, pak nechat zesklovatět rýži a nechat vařit v bujonu. Je možné ji případně vařit i se zeleninou. Kapacita tohoto „rýžovaru“ umožňuje najednou připravit přílohu asi pro 4 - 6 lidí.

A údržba a cena?Díky nepřilnavému povrchu je údržba tohoto spotřebiče velmi jednoduchá – po uvaření stačí misku vytřít mokrým hadříkem. A pokud by se přece jen miniaturní kousek rýže přichytl, lze jej lehce z jejího povrchu odloupnout.

Na našem trhu je zatím několik typů v cenách od 1.000,- Kč do 3.500,- Kč.

-ag-Foto: Archiv In, APEXA, Japan-eshop, OBHNORDICA