Stanovte si priority

Před samotným výběrem vybavení je nutné si v hlavě srovnat, jak si koupelnu představujete. Budete mít střešní okna nebo jediným zdrojem světla bude umělé osvětlení? Okna v koupelně mají několik jasných výhod – jsou zdrojem přirozeného světla a zároveň máte možnost větrat a zbavit se tak vlhkosti. Zároveň se ale můžete obrat o volné místo, kde byste mohli mít například sprchový kout.

A jsme u druhého dilematu. Budete chtít v koupelně vanu, sprchový kout nebo oboje? Můžete mít sprchový kout i v případě strmější šikminy? Na tyto otázky mnohdy naše představivost nemusí stačit. Nejjednodušším řešením tak je nechat si vypracovat vizualizaci, kterou ochotně vytvoří odborníci ze společnosti Keraservis.

Jak rozmístit v podkrovní koupelně sanitu?

Při plánování, jak konkrétně koupelnu vybavíte, je dobré pamatovat na několik základních pravidel. Mezi jednotlivými kusy vybavení by měl být prostor minimálně 20 centimetrů. Přímo pod šikminy byste neměli umisťovat vanu. Vyhnete se tak úrazům i vlhnutí stropu. Co naopak můžete pod šikminu umístit bez problému, jsou spotřebiče jako pračka nebo sušička. A kam v podkrovní koupelně umístit sprchový kout? Pod nejvyšší místo místnosti a ideálně se vyhnout šikmině. A pokud to není dispozičně možné, řešením je nechat si vyrobit sprchový kout na míru, který bude respektovat zešikmení. Zvažte moderní průchozí sprchové kouty, které koupelnu opticky zvětší.

Další zapeklitou otázkou je, kam umístit zrcadlo. Tradičně bývá nad umyvadlem, ale co když se tam kvůli zešikmení střechy nevejde? Řešení jsou v podstatě dvě. Buď najděte první nejbližší rovnou zeď, kam se zrcadlo vejde, nebo si můžete pomoci teleskopickým ramenem.

Obklady a dlažbu volte podle dispozic místnosti

Co v koupelně na první pohled upoutá, jsou obklady a dlažba. Podkrovní koupelna se nemusí zároveň rovnat malá koupelna, ale ve většině případů tomu tak bývá. Do malých koupelen se obecně hodí světlejší obklady, které místnost opticky zvětší. To samé platí i pro lesklé materiály. Matná dlažba naopak koupelně dodá teplý, útulný dojem. Sáhnout můžete také po mozaice, která zdi vaší koupelny ozvláštní. V kreativitě se meze nekladou a nejdůležitějším parametrem je vždy, abyste se v koupelně cítili co nejvíce pohodlně.

Potřebujete pomoci s tím, jak bude vaše koupelna vypadat nebo jak bude vybavená? Navštivte odborníky z Keraservis v Centru bydlení a designu Kaštanová.