Náš dnešní díl začneme malým historickým exkurzem. Ve třicátých letech po celé republice vznikaly domy, podobné tomu, jehož rekonstrukcí vás týden co týden provázíme. Jejich dispozice byla z dnešního pohledu spíš minimalistická a v podstatě odrážela – spíš než funkční – ekonomické možnosti stavebníků. „Představte si, že před řekněme padesáti lety žily v tomto domě dvě rodiny a půda sloužila vlastně jen jako odkladiště. Pak je jasné, že zhruba čtyřicet čtverečních metrů, tedy dvě místnosti na jednu rodinu, musely pojmout všechny základní obytné funkce,“ říká majitelka domu, která pátrala také v dobových knihách a příručkách o stavitelství.

Proto jsou také dvě ložnice a koupelna s toaletou (podrobněji viz minulý díl) novou vestavbou, která má svoje specifika a také úskalí. „Dřív, než se rozhodnete pro půdní vestavbu, měli byste si ujasnit některé důležité věci,“ popisuje stavitel. Konkrétně majitelé u rekonstrukce tohoto domu řešili dilema, zda zachovat původní krov, nebo postavit nový. „Nakonec jsme původní krov nechali, střechu dobře izolovali a dali novou pálenou krytinu. Majitelé se pak celé podkroví rozhodli pojmout ve stylu ’horské chaty’,“ říká stavitel odpovědný za rekonstrukci. Jaká úskalí s sebou taková vestavba nese?

Může se stát, že krov nebo jeho některé části budou u starého domu po desítkách let zničené nebo napadené například dřevomorkou. Než se pustíte do nové střechy, nechte si střešní konstrukce posoudit odborníkem. Pokud do své ložnice – ale samozřejmě i jiného pokoje na půdě - zvolíte střešní okna, dávejte pozor na výrobce. Nápadně levná okna pravděpodobně nebudou za několik let těsnit, jak by měla. Standardní záruka na kvalitní střešní okna je dnes deset let. Šetřit se v tomto případě nevyplácí. „Pokud máte hotové zateplení a okna, pozor při obkladech v interiéru. Pokud zvolíte nejobvyklejší sádrokarton, dohlédněte na to, aby rastr montážní firma nekotvila rovnou do krovu. Dům bude pracovat, a vám by pak pravděpodobně sádrokarton popraskal,“ doplňuje šéf realizační party.

„My jsme pro obklad zvolili klasické palubky. První důvod byl ten, že chceme v podkroví vytvořit interiér skandinávského typu, příjemný dřevěný prostor. Pak také nemáme moc rádi sádrokarton, i když jsme se mu při rekonstrukci samozřejmě nevyhnuli,“ říká majitel domu. Smrkové dřevo bude namořené přírodní olejovou lazurou a podobně tomu bude u podlahy. Ta bude také smrková. Samozřejmě v půdních prostorách vzniká celá řada „hluchých“ míst, která se nedají moc využít, ale na druhou stranu je půdní prostor dynamický a tím i zajímavý.

Na závěr dnešní exkurze „na půdu“ jsme vybrali tři zajímavé tipy, jak pojmout interiér půdní ložnice.

  1. Nechte přiznané trámoví krovu tam, kde je to možné. Dřevo ošetřete proti škůdcům a využijte jako interiérový doplněk.
  2. Dřevo dodá prostoru měkkost. Nebojte se jím obložit jak stěny, tak ho využít na podlaze.
  3. Pokud použijete sádrokarton na příčky, myslete na vestavěné police. Zdi tak můžete využít pro netradiční vestavěnou knihovnu.

-var- / foto: archiv Příště: Detaily, které rozhodují