Jaké máme nároky na koupelnovou podlahu? Je jich hodně a jsou zdánlivě protichůdné.

  • Bezpečná, protismyková: v koupelně není o vodu na podlaze nouze, a tak bychom právě toto měli považovat za požadavek číslo jedna.
  • Jednolitá, bezespárá, "nezatékavá": vlhko a voda se nesmějí dostat pod ni. Podmínkou je tedy vždy perfektní pokládka.
  • Teplá: ať už volbou samotného materiálu, nebo podlahovým topením pod nášlapnou vrstvou.
  • Lehce čistitelná, hygienická: měla by jí stačit jen snadná, rychlá údržba.
  • Estetická
  • Trvanlivá

Tyto předpoklady splňuje hlavně dlažba. Jenže stačí se porozhlédnout po trhu a zjistíte, že je tu víc materiálů, které dokážou splnit tyto požadavky.

Dlažba

Budujeme-li koupelnu, dlažba nás napadne samozřejmě ihned. Už když vybíráme obkládačky, zároveň se díváme také po dlažbě k nim. Koupelnové podlahové dlaždice vybíráme v absolutně nesmekavé úpravě, pevné, kvalitní (ne tenké), s otěrem do namáhaných prostor. Velkoplošné jsou výhodnější vzhledem k snadnějšímu úklidu - budeme se muset starat o méně spár. Kombinovat je ovšem důvtipně můžeme i s malými dlaždicemi nebo drobnou mozaikou.

Výhoda: dokonalá jednolitost, nezatékání, hygieničnost (zejména velkoplošné s minimem spár), dlažba vede dobře teplo, a tak je podlahovým vytápěním rychle vyhřátá.

Nevýhoda: tvrdost a bez podlahového vytápění i teplota.

Vinylová podlaha

Vzory vinylových podlah často napodobují jiné materiály, jako dřevo, korek - ale velmi věrně a plasticky, třeba i vlnitý plech (vrchní část podlahy tvoří nášlapná průhledná vrstva). A to je docela zajímavé. Znamená to, že koupelnu můžeme pojmout opravdu netradičně.

Její životnost se udává 30 - 50 let. Protiskluzová a zátěžová vinylová podlaha se může po čase obměnit, respektive částečně obměnit - dílce, ze kterých je složená, jsou totiž vyměnitelné. Podlaha je vyrobena na vysoký stupeň zátěže, snese dobře vlhko.

Výhody: dobré tepelně izolační vlastnosti, je pružná. Za 3 hodiny po položení se už po podlaze může chodit. Jednoduchá údržba.

Nevýhoda: vinylová fólie nemusí být každému příjemná na dotek, na nášlap.

Linoleum

Praktická podlahovina do koupelny za předpokladu, že bude perfektně položená. Přírodní linoleum se vyrábí v mnoha barvách a vzorech. Můžeme zvolit jednobarevnou podlahu nebo vyskládanou z několika obrazců. Vybrat si můžeme i napodobeninu různých druhů kamene a mramoru.

Výhoda: pevné, elegantní, poměrně měkké (zejména proti dlažbě) a teplé. Nepřeberná škála barev a jejich kombinací, vybrat si můžeme vzory, které přesně podtrhnou charakter místnosti.

Nevýhoda: teoretické nebezpečí zatékání vody. Proto je nutná perfektní práce při pokládce.

Korek

Odolný, dobře a důkladně přelakovaný korek také může hrát roli koupelnové podlahy. Ta pak bude příjemná na došlap, měkká a teplá. Dnes si už můžeme vybírat z mnoha barev a vzorů.

Výhoda: teplý a měkký materiál.

Nevýhoda: poměrně tmavé barvy nás mohou omrzet anebo mohou ztmavit místnost. Při nepříliš precizním přelakování může začít po čase korek vlhnout.

Laminátová koupelnová podlaha

Laminát a koupelna - zdánlivě nekompatibilní pojmy. Ale přece jenom to jde docela výhodně zařídit. Musíme se ovšem poohlédnout po vodovzdorném typu laminátu. Je to laminát větší tloušťky se speciálním materiálem a zámky. Bez obav jej můžete položit do vlhkých interiérů, jako je koupelna nebo prádelna.

Nevýhoda: malá dostupnost.

Titulní foto: Thinkstockphotos.com