Elektrické podlahové vytápění je levnější při pořízení a mnohem jednodušší na instalaci. Kabely či rohože se položí přímo pod povrch nášlapné vrstvy podlahy, a když zmáčknete tlačítko, ihned se rozehřejí. Díky centrální řídicí jednotce si můžete nastavit v každé místnosti různou teplotu - dětský pokoj tak může být teplejší, vaše ložnice chladnější. Výhodou také je, že instalací elektrického systému navýšíte podlahu jen minimálně - dráty a rohože jsou tenké, podlaha se jimi nezvýší o víc než 2 cm. Jen pokud byste zvolili vytápění akumulační, kabely by se zalily do betonové nebo anhydritové desky, a podlaha by se tím navýšila podstatně více.

Zřejmou nevýhodou elektrického vytápění je drahý provoz - ceny elektřiny nejsou lidové, a komfort teplých chodidel se tak dost prodražuje. Elektrické vytápění se proto hodí do nízkoenergetických domů a dobře zateplených novostaveb, kde není velká energetická ztráta a elektřiny tolik nespotřebujete. Ve starších objektech ho lze využít jako topení doplňkové, případně jím vytápět jen vybrané místnosti, kde bývá nejvíc zima - například koupelnu.

Teplovodní podlahové vytápění je oproti tomu mnohem úspornější na provoz. Je podobné vytápění konvekčnímu, neboť rozvádí teplo pomocí ohřáté vody a může být napojeno na plynový kotel, elektrokotel, tepelné čerpadlo nebo solární panely. Tím, že voda proudí v mnohem větší ploše, než je tomu v radiátoru, může být její teplota nižší - ohřívá se jen na 38/35 °C, což si žádá výrazně méně energie. Rozvody jsou zality v akumulační vrstvě, která dlouho drží teplo a postupně ho vyzařuje do místnosti. Bonusovou výhodou teplovodního podlahového vytápění je fakt, že se v parném létě umí přeměnit na klimatizaci - voda totiž dokáže podlahu jak vyhřát, tak ochladit.

Z hlediska provozu je na tom teplovodní podlahové vytápění tedy mnohem lépe než elektrické, je ale třeba počítat s daleko vyšší investicí. Kromě toho se výrazněji zasahuje do podlahy, která se musí náležitě navýšit, aby se sem vešla i akumulační vrstva. V některých bytech taková montáž nemusí být ani možná. Na rozdíl od elektrického podlahového vytápění se teplovodní rozbíhá mnohem pomaleji a nedá se u něho tak dobře regulovat teplota. Na druhou stranu vám efektivně a levně vytopí celý dům. Každý typ má tedy svá pro a proti, je jen na vás, co bude vyhovovat vaší konkrétní situaci.