U podlah se řeší mnoho faktorů a jedním z nich je mechanická odolnost. Ta se dá podpořit nejen vhodným výběrem materiálu, ale také jeho ochrannými vrstvami. Novinka v segmentu minerálních krytin se jmenuje Titanium Nano Layer a jde o technologii, která až o třicet procent zvyšuje odolnost těchto podlah proti poškrabání. Používá ji značka Arbiton.

Osvědčená záležitost

Titanium Nano Layer není vynález 21. století, nýbrž 20. století, v oblasti podlah se však dosud nevyužíval. Tato technologie se nejprve prosadila v kosmickém průmyslu, nanolaky se používaly k ošetření například vesmírné lodě Apollo. Postupem času se z kosmického programu dostala blíž k běžným smrtelníkům. „S nanolaky se můžete setkat například v automobilovém průmyslu, fungují jako ochrana karosérií proti poškrabání. Ale v rámci podlahových krytin jde o novinku, unikátní záležitost,“ tvrdí Milan Mrkáček ze společnosti Kratochvíl parket profi.

Jak to funguje

Minerální podlahy jsou ošetřené speciálním lakem, který se díky nepředstavitelně nepatrným částicím dostane i do nejmenších mikropórů krytiny. Což vede k až o 30 procent vyšší odolnosti, v porovnání s podlahami, jež využívají klasický lak (ten zůstává na povrchu podlahy, neproniká dovnitř). Těžko si to ale zkontrolujete, není to vidět ani pod mikroskopem. Nanometr je totiž jedna miliardtina metru.

Zdroj: KPP