Nicméně, dle pokynů podlahářů se bude zítra podlaha přesouvat z garáže do pokojů, aby si zvykla na pokojovou teplotu a mohla být o víkendu slavnostně položena. Nyní se stěrkuje, aby nahoře byla příprava důkladná a podklad hladký jako sklo. Pak už bude chybět pouze obložení schodů.

Mezitím se po domě tiše pohybuje elektrikář se svým tovaryšem a vypínají a zapínají celý dům. Už se dá svítit skoro všude, vypínače jsme zakoupili od firmy Schneider a jsou moc pěkné, takové nenápadné, elegantní.

REKONSTRUKCE DOMU ONLINE UŽ PŘINESLA: - Jak jsme k domu přišli - Papíry, papíry, papíry - Domem křížem krážem - Takhle by měl vypadat - Začínáme stavět - Bouráme a vyklízíme - Bouráme a zahradničíme - Jak se staví vnitřek domu - Zase jsme na začátku - Akce skleník - Konečně stavíme - Kontrolní den - Žádná deprese - První faktura - Život není náhoda - Druhá faktura - Kartonová kuchyně - Toskánská kuchyně - Radost po dovolené - Chválím, kudy chodím - Uniforma dělá své - Přituhuje - Jak v Kocourkově - Nic neběží podle plánu - Nic se rozebírat nebude - Ekologické vytápění - Mšice - Ten beton musí pryč - Říjen je krásný měsíc - Pátek třináctého - Betony - Zavařování - Výměna - Listopad - na pec si vlezem - Stavební úřad - Zádrhel v koupelně - Řemeslníky seženeš v hospodě - Topíme - Topení II. - Trenýrková teplota - Novoroční splín - Teorie závisti - Nebuďte odevzdaná - Skladové hospodářství - Moje první vlastní šatna - Dodavatelsko-odběratelské vztahy

Téma: Čerpání hypotéky

Myslela jsem si, že čerpání bez dokládání faktur je mnohem lepší. Jak jsem se spletla!

I když nás za posledních několik měsíců stála stavba hodně peněz (a museli jsme použít úplně jiné zdroje než hypotéku), stále nejsme schopni zdokladovat procento rozestavěnosti dle podkladů Raiffeisenbank, že máme dle původně předloženého rozpočtu již prostavěno a můžeme dočerpat a začít splácet kromě úroků také jistinu. Je to trochu smutné, ale tady na tomto obchodě nevydělávají pouze banky, ale i odhadci. Bez tohoto spojení se nehnete. A můžete mít odhadce, jakého chcete, pokud nemáte prostě dveře, tak je tam nemáte! On si je nevyfotí a nemůže dát do protokolu, že je tam máme. A pak ty schody a podlahy…

Takže příště. Příště se při předkládání rozpočtu (v bance říkali, že jim stačí nějaký předběžný rozpočet – tak to tam člověk dá, aniž by cokoliv tušil, a neřeší, že to může stát třeba 2-3x tolik!) určitě nespletu a budu dělat, že vše bude ze zlata a drahého kamení, abych se vešla do tabulek a procent. Příště!

Téma: Sanita, WC a další důležité místnůstky

Mám zprávy od truhláře, že se na kuchyni již započalo pracovat, i když dřez stále nedorazil. Ten totiž není potřeba, dokud se nebude kuchyň instalovat a dávat na to ta deska dubová od druhého truhláře.

Vraceli jsme zpět nějaké ty baterie, a nevzali nám náš krásný pisoár s poklopem. A protože jsme si s manželem řekli, že chceme, aby to u nás vypadalo pěkně a ne jako v hospodě, čerstvě obložené WC jsme rozbourali. Tedy manžel to rozboural. Protože tam budeme bydlet my a ne náš instalatér.

Protože tam budou chodit na záchod mí chlapečkové. A protože to tam po nich budu uklízet já. Tak proto to chceme mít takové, jak jsme si to narýsovali tenkrát v Siku s panem Havlem, nyní již s Jindříškem, který se o nás stará i teď, když vyměňujeme. Žebříkové topení zatím nepořizujeme, dostala jsem od Jindříška katalogy, a musím si vše ještě nechat projít hlavou, co tam dáme. Bez nich už tam ale můžeme bydlet. Také jsem objednala pouze jednu bidetovou spršku. Bylo mi úplně jasné, co by s ní dělal náš malý chlapeček na horním WC. Tam ji mít nebudou. Prozatím.

Také už máme v domě několik funkčních WC, ne jen to jedno dole v prádelně. Dokonce se dají všechny již splachovat! Teď jsem zvědavá, jak se můj muž popasuje se skleněnými zástěnami do sprchových koutů, jestli to půjde krásně, nebo se zádrhelem. A také se těším, až si vybalíme to naše dvouumyvadlo, co jsme koupili už tak strašně dávno. Snad mi bude stačit moje půlka skříňky, co bude pod ním. Nebo třeba toho manžel bude mít míň a dá mi větší půlku. Ale co ho znám a vím, kolik místa potřebuje v naší koupelně teď, na nějaké úlevy to nevypadá.

Měla jsem narozeniny a dostala jsem od našich sousedů další knihu o zahradách. Tam jsou tak krásné fotografie zahrad. To mám celý život co dělat. Nabídnu tady šéfeditorovi, že bych po dostavbě mohla psát o zahradničení. Myslím, že by to byl oblíbený seriál všech odborníků. Ti by pak psali: „Jestli chcete vědět, jak se to nedělá, přečtěte si to!“

Téma: IKEA

Zajela jsem si do IKEA. Měla jsem v Praze nějakou práci, tak jsem si řekla, pojedu skoro kolem, musím se podívat na ty jejich úložné prostory, šatny, regály, skříně, postele. Dvě hodiny jsem tam byla!

Ale že bych odtud jela se seznamem toho, co tam musím koupit, tak to ne. Tentokrát ne. Vzala jsem si spoustu materiálů a budu se tím probírat. Když potřebuju jeden regál do malé místnůstky, tak se to asi vyplatí. Když jich ale potřebuju krapet víc, tak nevím, jak to vyjde jak na centimetry, tak na koruny. To vše propočtu a srovnám, teď to ještě není aktuální.

A do mé šatny mi přišlo takové speciální ramínko na pásky. Je zajímavé, že jak manžel, tak starší syn reagovali na předvedení tohoto ramínka stejně. Já jim totiž vykládala, jak je to super. Že je to na 14 pásků a že se mi tam snad vejde pásků víc, jinak budu muset objednat těch ramínek víc. No ano, já mám i pásků víc, to pochopí všechny (!) čtenářky, že když máte kabelku, tak je k tomu třeba botička a pásek. To jsou prostě ty detaily, na kterých se dá stavět. A také jsem vysvětlovala muži, že jsem na tomto světě již 4 desetiletí, a to už prostě za nějakou tu sbírku kabelek, pásečků, botiček stojí. Z toho totiž nevyrostu! Máme vymalováno, stěny bílé jak sníh, který není už ani u nás, a ze sněhuláka zůstalo stát koště a straší na zahradě místní. I ten řidič toho náklaďáku, co k nám vezl podlahy, říkal, tady je ale krásně!