Stát může družstvu na výstavbu bytů bez souhlasu Evropské komise poskytnout během tří let nejvýše 100.000 eur, tedy něco přes tři miliony korun. Družstvo tak bude moci za této podmínky postavit v jednom domě přibližně 17 bytů. Řekl to ministr pro místní rozvoj Jiří Paroubek s tím, že tak ještě bude třeba upravit připravovaný zákon. Ten by měl začít platit od 1. července.

"Poskytování podpory podle původního návrhu zákona o podpoře výstavby družstevních bytů je neslučitelné s právem ES především proto, že zvýhodňuje bytová družstva před jinými typy potenciálních poskytovatelů nájemního bydlení," řekl Paroubek.

V případě, že by stát příjemci poskytl vyšší podporu než 100.000 eur během tří let, musela by s tím souhlasit Evropská komise. Aby parametry státní pomoci zůstaly stejné, upraví ministerstvo předlohu ještě o tuto podmínku.

Pro případy, kdy družstva budou žádat vyšší podporu, chce ministerstvo vytvořit z prostředků Státního fondu rozvoje bydlení určitou rezervu. "Tyto podmínky však musí být v konečné podobě schváleny Evropskou komisí," podotkl Paroubek.

Výstavba družstevních bytů má pomoci získat bydlení lidem, kteří kvůli nedostatečným příjmům nedosáhnou na hypoteční úvěr. U bytu zhruba za milion korun bude družstevník 20 let měsíčně splácet kolem 6000 korun včetně služeb. Nově stavěné družstevní byty pomohou podle Paroubka snížit ceny na trhu bydlení. "Chceme vytvořit řekněme ventil, který povede ke snížení cen bytů i nájmů," uvedl ministr.

Zájemce o družstevní byt by měl vložit příspěvek ve výši 20 procent z ceny bytu. Stát dá existujícímu nebo nově vzniklému družstvu příspěvek 100.000 korun na byt. Dalších až 700.000 korun si bude moci družstvo vzít jako úvěr s roční úrokovou sazbou tři procenta a splatností 20 let. Právě tento úvěr pak bude nájemce splácet v nájemném. Výstavbu družstevních bytů bude zajišťovat Státní fond rozvoje bydlení. -čtk-