Se zvyšující se popularitou východních kuchyní a zájmem o ně vaříme stále více pokrmy podle východních receptur trochu sofistikovaněji. Už nemáme v repertoáru jen tu univerzální čínu, kdy cokoliv nakrájíme, zalijeme sójovou omáčkou a obalíme ve škrobu. Vietnamská, japonská, thajská, čínská a další kuchyně ve své nepřeberné bohatosti lákají také tím, že už do těchto zemí běžně cestujeme. Víme, jak má chutnat skutečný originál. A rozeznáme jej od českému jazyku a chuti šikovně přizpůsobených pokrmů v našich čínských restauracích, které se skutečnou „čínou“ už leckdy nemají moc společného.

Skoč si na sushiU nás se už vedle japonských restaurací docela zabydlují i speciální sushi bary. Jedině tam si lze na něm opravdu pochutnat. Sem tam se začíná objevovat i v nabídce některých řetězců rychlého občerstvení nebo u benzinové pumpy, kde si sushi můžeme koupit s sebou. Sushi sety, balíčky a tácy, kde je úhledně zabalen příslušný počet kousků této pochoutky, nakládaný zázvor, křen wasabi, sójová omáčka a hůlky, si můžete objednat i přes internet. Bohužel je sushi stále spíše módní záležitostí, a tomu odpovídá i jeho cena. Nechat si ho přivézt na objednávku přes internet tedy není nic levného.

Zkuste si ho samiRuku v ruce s rostoucí popularitou se rozšiřuje i nabídka na jeho domácí přípravu. Potřebné ingredience si můžeme koupit nejen ve specializovaných obchodech, ale i v oddělení světové kuchyně lecjakého hypermarketu. A pokud napoprvé nevíme, co všechno potřebujeme, jistým řešením je koupit si vše najednou v takzvaném sushi setu. Najdeme tady zabalenou podložku, náčiní, porci rýže, sójovou omáčku, nakládaný zázvor a miso, wasabi, koření a dalších pár drobností.

Budeme-li suroviny na přípravu nakupovat samostatně, pak koupíme pláty řas, speciální kulatou rýži (nišiki), rýžový ocet, wasabi a podle chuti a druhu sushi konzervu kraba, kvalitní rybu, krabí tyčinky, houby, avokádo... a sójovou omáčku vysoké kvality. Pozor u ryb a mořských živočichů – musejí být bezpodmínečně zcela čerstvé! Mořské řasy a další suroviny dnes seženeme i v běžném obchodu se zdravou výživou. Pro další ingredience se vydáme do specializovaných obchůdků s japonskými potravinami nebo jejich levnějšími korejskými variantami. Suroviny potřebné na výrobu sushi lze zakoupit i prostřednictvím internetu.

Maki rolky krok za krokemNejznámějším druhem sushi jsou maki rolky. Našim jazýčkům také nejvíce chutnají. Pro čtyři osoby si na jejich přípravu tedy připravíme 2 pláty řasy nori, 300 g sushi rýže, 100 ml rýžového octa, 3 lžíce cukru, lžíci soli, olej, syrovou rybu dle chuti (tuňák, losos a další), případně krabí tyčinky nebo uzeného lososa, zralé avokádo. Potřebovat budeme také wasabi (ochucený křen) a při podávání sójovou omáčku a nakládaný zázvor (pokud nám chutná).

Máme-li vše, co je potřeba, můžeme se pustit do práce. Nejprve řádně propláchneme rýži. Poté ji zalijeme vodou a necháme cca hodinu namočenou. Uvaříme ji. Po uvaření do ní vmícháme rýžový ocet, který jsme svařili s cukrem a solí, a rýži necháme zcela vychladnout. Mezitím si nakrájíme na tenké proužky rybu, avokádo, případně mrkev, okurku a další. Vychladlou rýži rozprostřeme na plát řasy, který jsme položili na bambusovou podložku.

Na souvislou vrstvu rýže poklademe proužky ryby, které zlehka potřeme křenem wasabi, avokáda a ostatní zeleniny. Pomocí bambusové podložky následně vše pevně zarolujeme. Nakonec ostrým nožem vzniklé rolky nakrájíme na 6 - 8 kousků. Maki rolky podáváme s lístečkem křenu wasabi a sójovou omáčkou, do které si sushi namáčíme.

Dobrou chuť!

-ag-Foto: www.isifa.com