Parthenocissus tricuspidata – přísavník trojcípý

Loubinec nebo také přísavník se u nás pěstuje ve třech druzích – tři laloky na listu má P. tricuspidata – přísavník trojcípý, pět laloků na listu má P. quinquefolia a posledním zástupcem je P. inserta – loubinec popínavý známější jako „psí víno“. Ten jediný má dělené dlanité listy a na rozdíl od předchozích dvou zástupců vytváří pouze úponky bez přísavných destiček, proto ke svému „šplhání“ vyžaduje oporu ve formě pergoly. Zbylé dva druhy se dokážou popínat i po zcela hladkém povrchu a dosahují délky několika metrů až několika desítek metrů. Během roku mají krásné sytě zelené listy, které na podzim barví do červené, oranžové a žluté barvy a zároveň přinášejí typické modré plody. Nároky na pěstování jsou minimální, všechny tři druhy zplaňují, nejkrásnější zbarvení mají na plně osluněných stěnách.

ČTĚTE TAKÉ:

Stewartia pseudocamellia

Novinkou mezi okrasnými keři je stewartie kaméliovitá pocházející z vlhkých lesů Japonska, Číny, Nepálu a Vietnamu a Severní Ameriky. Patří do čeledi čajovníkovitých stejně jako kamélie a čajovník. Rostliny kvetou od června do srpna květy, které jsou podobné kaméliím, jsou sněhově bílé s jasnými žlutými tyčinkami uprostřed. Listy jsou sytě zelené, na podzim se zbarvují do zlaté, oranžové a purpurově červené barvy. Krásná je i odlupující se borka větví a kmenů. Dařit se jí bude na chráněném stanovišti, půdu vyžaduje propustnou, lehkou a mírně kyselou, bohatou na živiny. Vyžaduje plné slunce a odolává mrazům až do minus 29 °C.

Liquidambar styraciflua – ambroň západní

Až narazíte na strom podobný javoru s nezvyklými lištami na větvích a kmeni a nezvyklými plody, budete už vědět, že se jedná o ambroň západní. Mezi hlavní výhody, ve srovnání s javory, patří pomalý růst, krásné podzimní zbarvení listů (podle kultivarů žluté nebo purpurové) a nádherné ostnité kulovité plody. Pochází ze Severní Ameriky, což je ideální vizitka pro použití v našich klimatických podmínkách, vyrovná se s plným osluněním i nízkými zimními teplotami, proti letnímu přísušku chráníme ambroň mulčováním.

Callicarpa bodinieri – krásnoplodka Bodinierova

Keř dorůstající do výšky 2 až 3 metrů, pocházející z Číny, upoutá naši pozornost ve dvou ročních obdobích – na jaře a na podzim. Na jaře nás upoutají bronzově zbarvené rašící lístky a na podzim záplava fialovo-modrých plodů. Těch se ve shlucích vytváří desítky, nejštědřejší je potom kultivar ´Profusion´. Ačkoli je z Asie, vydrží mrazíky až do minus 30 °C a netrpí na choroby ani na škůdce.

Vybrali jste si z dnešní nabídky? Pokud ano, navštivte své oblíbené zahradní centrum nebo zkuste zapátrat na webu. Všechny novinky zde určitě seženete.

Titulní foto: Thinkstockphotos.com