Plody

Stromy a keře se snaží na poslední chvíli zajistit základ pro budoucí potomstvo, a proto vytváří velké množství plodů. Nasbírejte si lesklé kaštany z jírovce maďalu, které můžete využít při výrobě zvířátek s dětmi, k tvorbě girland nebo si je naaranžujte do misky. Malé ježky připomínají plody kaštanovníku setého, které jsou zprvu zelené a tím, jak postupně sesychají, hnědnou a vydrží měsíce.

Nádherné jsou oříšky z lísky turecké, schované v nápadných punčoškách, i po opadu zůstávají ve shlucích. Jádra ořešáku královského s chutí snězte, třeba s medem, ale skořápky, pokud je nožem oddělíte od sebe, uschovejte na dobu adventu, budou se hodit k výrobě lodiček nebo k ozdobení adventního věnce.

Nezapomínejte ani na klasiku – žaludy nebo bukvice. Protáhlé lusky dřezovce trojtrnného jsou výrazně vínové, zatímco lusky vistárie čínské jsou plstnaté. Tmavé a štíhlé, ale jedovaté jsou lusky štědřence odvislého. Nezapomeňte ani na klokočí schované v nafouklých měchýřcích.

ČTĚTE TAKÉ:

Říjen je měsícem, kdy slavíme převzatý svátek z Ameriky – Halloween. Zamilují si ho zejména vaše děti, protože je spojený s vyřezáváním a zdobením dýní všech tvarů. Po vydlabání vnitřku, který můžou hospodyňky využít k přípravě dýňové polévky, se dovnitř umístí svíčka a můžeme vyrazit na halloweenský průvod.

Listy

Barevné listy rozličných tvarů můžete využít k tvorbě girland, z javorových listů se dají vytvořit růže, které si po uschnutí zachovávají svůj tvar, ty nejkrásnější listy můžeme vylisovat a zalaminovat. Mezi nejkrásnější patří listy japonských a dlanitolistých javorů, škumpy ocetné a jasanů.

Květy

I na podzim najdeme v přírodě spoustu kvetoucích rostlin, a to nejen na zahradě, ale i v přírodě. Ve váze vypadají nádherně květy podzimních aster – hvězdnic, třapatek nebo zlatobýlů. Nejvýraznější jsou ale zářivě červené lampionky mochyně židovské, které si můžeme usušit. Nezapomínejte ani na okrasné trávy. Podzimní klasikou jsou jiřiny, hodí se k tvorbě vypichovaných misek, ikeban i klasických kytic.

Ostatní přírodniny

Chodíte rádi na houby? Pár nejhezčích menších kousků si dejte stranou a usušte je, čím rozmanitější bude sortiment, tím lépe. V dekoracích vypadají mnohem přirozeněji než ty umělé. Nasbírejte si i šišky, ideální jsou borové, protože se nerozpadají. Mějte oči na stopkách a využijte prázdné ulity hlemýžďů, použít je můžete v přírodní barvě nebo je můžete obarvit zlatým nebo stříbrným sprejem. Kukuřičné šustí se bude hodit k výrobě panenek a mech k zakrytí míst, odkud by „vykukovala“ aranžovací hmota.

Doufáme, že jsme vám přinesli dostatek inspirace a přejeme hodně štěstí při lovu :-).

Titulní foto: Thinkstockphotos.com