Krásně zbarvené listí poletuje všude kolem, ze země posbírejte kaštany, žaludy a šišky, a ještě si utrhněte pár větviček se zbarvenými bobulemi. Pokud máte zahradu, přidejte také květiny a dýně si přinejhorším můžete koupit. Do hry zkrátka zapojte vše, co vás napadne, nebo vám někdo věnuje, a pusťte se do tvoření.

Zábava s dětmi

Halloween je za dveřmi, v žádné domácnosti by neměla chybět aspoň jedna vydlabaná dýně. Strašidelný obličej zvládne každý a kdyby ne, pomůže papírová předloha. Tradičně se dýně dlabe tak, že nejprve odříznete vršek, opačný postup zase velí začít zdola, a tak si vlastně vytvořit maxi oranžový „poklop“ na svíčku. Aby dýně déle vydržela, zkuste místa řezů potřít vazelínou. Navíc dýně může posloužit i jako základ neobvyklé dekorace, kdy ji vydlabete, pak na několika místech z boků vyříznete a dovnitř vložíte aranžovací hmotu (co do ní zapíchnete, necháme na vás). Z kaštanů budou potomci vyrábět zvířátka, ke spojování poslouží kusy špejle nebo párátek, a společně můžete upéct třeba z perníkového těsta netopýry nebo jinou sladkost.

Listy i mochyně

Pestrobarevné listy jsou vděčné, stačí je naaranžovat do vázy nebo zavařovací sklenice. Nebo využijte patrový etažér a každé patro ozdobte jedním druhem přírodnin, případně je zkombinujte. Klidně přidejte i věneček z lýka, na který třeba kaštany „posadíte“. Ovšem z listů se dá snadno vytvořit úžasný věnec, potřebujete jich ale opravdu hodně. Naskládejte je na sebe, provlečte nití, svažte ji a máte hotovo. Stejným způsobem spojíte větší plátky usušených jablek.
Mezi efektní materiály patří mochyně. Stačí svázat několik větviček s "lampionky" a pověsit je třeba na svítidlo nebo na dveře. Rychlou a hezkou dekoraci vyrobíte i tak, že využijete kovový kruh nebo více kroužků, které mochyní jen omotáte, případně přidáte ještě jinou barvu podzimních plodů. Ale omotávat kostru samozřejmě můžete i jinými materiály, třeba vřesovcem.

Originální věnec

Tradiční věnec zpravidla využívá nějaký korpus. Práce vám půjde dobře od ruky, když použijete kruhovou aranžovací floristickou hmotu, kterou dobře navlhčete a postupně do ní zapichujte třeba šípky. Nebo opět využijte více druhů přírodnin. Zdatnější ruce zvládnou výrobu korpusu z vrbových proutků nebo z vinné révy, do něhož pomocí vázacího drátku připevní přírodniny. Nebo byste raději podložku ze slámy či dokonce mechu?

Jednoduchý svícen

Jako základ poslouží to, co doma máte a už nepoužíváte nebo byste vyhodili. Hodí se zavařovací sklenice stejně jako starší oprýskaný květináček nebo keramicky hrnek, kterému chybí ucho, ideálně jednobarevný. Nebo usušte třeba květy hortenzie a jednotlivé lístky nalepte či přichyťte drátkem, případně provázkem z vnější strany. Velkou parádu vytvoříte vložením jedné menší zavařovačky do druhé výrazně větší a prostor mezi nimi vyplníte po vrstvách malými šiškami, kaštany a odlišně zbarvenou přírodninou, třeba plody jeřabin. A skutečně efektní bude svícen ze staré sklenky na víno, stačí ho otočit dnem vzhůru, dovnitř přidat, co chcete, a nahoru položit čajovku.

Tip navíc: co s načatou nedělí 31. 10., když budete v Praze
Botanická zahrada hl. m. Prahy v Troji chystá halloweenské odpoledne. Kromě dlabání dýní návštěvníky čeká strašidelné malování obličejů, opékání špekáčků, můžou si zkusit také lukostřelbu a program zakončí průvod se světly a lampiony. Začíná se ve 13 hodin, průvod proběhne v 18 hodin.