Přestože je podzim poněkud zvláštní roční období, často s nevyzpytatelnými změnami počasí, přináší spoustu barev a darů přírody, které lze využít jako základ pro podzimní výzdobu domova. Výhodou je, že nás podzimní dekorace nemusí vyjít na mnoho peněz, neboť většinu toho, co potřebujeme, nasbíráme při procházce venku. A kromě toho možností, jak dekorace vyrobit, je nepřeberné množství, takže ani ti, kteří se nepovažují za velké kreativce nebo neumí vyrábět složité kompozice, se nemusí obávat, že by se jim výzdoba nepovedla.

Co všechno lze na výzdobu zužitkovat?

Mnoho darů nám poskytne sama příroda, ať už jsou to kaštany, bukvice, žaludy, barevné listy, či uschlé bodláky, jejichž zajímavé tvary působí velmi dekorativně ve vázách. Při procházce určitě najdeme i zajímavě tvarované větvičky, jež lze do váz přidat. Některé z nich ještě stále nesou plody, jako např. šípky či jeřabiny. Nasbírané plody lze vložit na ozdobné misky nebo vsypat do skleněných ozdobných nádob, doplnit třeba kamínky nebo sušenými plátky jablek či pomerančů.

Velmi jednoduché, a přesto působivé aranžmá vytvoříme, pokud na zahradě v nádobách pěstujeme podzimní květiny, jako jsou astry, chryzantémy, vřesy a vřesovce. Pokud nemáme zahradu, nebo tyto rostliny nepěstujeme, můžeme nádobky s nimi koupit v zahradnictví či hobby marketu. Vyhradíme nádobám místo, ať už na stole, nebo na skříňce, komodě, nebo na okně, či na schodech. Kolem nádoby rozmístíme několik nasbíraných kaštanů, malých ozdobných dýní, a pokud chceme, přidáme lucerničku se svíčkou a půvabná a jednoduchá dekorace je na světě.

Pokud se řadíte mezi zkušenější a zručnější kreativce, můžete si vyrobit ozdobný podzimní věnec na dveře. Jako základ poslouží buď různé proutky a větvičky, ze kterých vytvarujete základní korpus, nebo můžete již hotový korpus koupit. Na jeho dozdobení lze opět použít kaštany, šišky, žaludy a další nasbírané poklady, nebo můžete v různých obchodech s dekoracemi nebo v hobby marketech zakoupit jednotlivé umělé nebo pravé komponenty. Nejlepší na připevnění jednotlivých dílků je tavná pistole, neboť nezašpiní všechno okolo jako klasické lepidlo a opravdu skvěle drží. Práci s ní zvládne opravdu každý dospělý. Šikovnější větší děti se s ní naučí rychle zacházet samy, mladším určitě pomohou dospělí.

Další oblíbenou podzimní dekorací jsou dýně, a to nejen ty malé ozdobné, které můžeme položit na ozdobné talíře či misky nebo je využít jako součást dalších ozdobných kompozic, ale také velké dýně, jež vydlabeme, dovnitř vložíme fólii a do ní zahradnickou hmotu, a to buď pro čerstvé květiny, nebo pro sušenou vazbu, a pomocí květů vyrobíme velmi půvabné květinové aranžmá. Vždy je jen potřeba dbát na to, aby stonky květin, které do hmoty zapichujeme, byly pevné a pokud možno tvrdé, aby se nelámaly.

Pro více dekorací nahlédněte do naší obrazové galerie.