Kaštany

Psi se o ně často zajímají, a dokonce jim mohou chutnat, ale zabraňte tomu, aby je konzumovali. Kaštany jim totiž mohou způsobit vážné zdravotní problémy, jako průjem, zvracení, bolesti břicha, a dokonce ucpání střev, což může psa přímo ohrozit na životě. Pokud se vám tedy nepodařilo vašeho mazlíka od konzumace kaštanů odradit a potom u něj pozorujete výše uvedené příznaky, okamžitě navštivte veterináře.

Nemrznoucí kapalina

Jak klesá rtuť teploměru, zvyšuje se pravděpodobnost použití nemrznoucí kapaliny do aut. Před zvířaty ale musíte tyto směsi velmi dobře zabezpečit. Mají totiž sladkou chuť, takže zvířata lákají. Dávejte pozor i v případě, že se pes pohybuje třeba kolem vašeho zaparkovaného auta, kde jste s kapalinou pracovali, a proto může být potřísněná země. K otravě bohužel stačí nepatrné množství a projevuje se tak, že pes vypadá jako opilý, motá se, zvrací, rychle dýchá. V takovém případě zvíře okamžitě dopravte k veterináři, neboť mu hrozí selhání ledvin a smrt.

Čokoláda

Na podzim a v zimě mlsáme možná ještě víc než jindy, ostatně Mikuláš i Vánoce k tomu přímo vybízejí. A ačkoliv bychom se čokoládou neměli přejídat ani my lidé, pro psy je přímo toxická. Obsahuje totiž stimulant theobromin, který ovlivňuje hlavně jejich srdce, nervový systém a ledviny. 4–24 hodin po požití čokolády (z hlediska obsahu theobrominu je nejrizikovější hořká) může pes zvracet, mít průjem, zhoršenou koordinaci, zvýšenou srdeční frekvenci a záchvaty. V takovém případě opět rychle vyhledejte veterináře a čokoládové pochoutky před psem příště pečlivě schovejte.

Houby

Některé druhy hub jsou pro lidi jedovaté (i smrtelně) a to samé platí pro psy. Měli byste proto hlídat, aby váš pes v přírodě žádné houby nejedl. Proto je lepší vybírat prostředí, kde se houby příliš nevyskytují, zvlášť když psa nemáte pořád na očích. Z tohoto hlediska není příliš vhodný například les nebo terén s vysokou trávou, kde nevidíte, co se v ní skrývá.

Klíšťata

V důsledku změn klimatu dnes aktivita klíšťat neustává ani na podzim a v zimě, je tedy nutné psy chránit celoročně. Klíšťata přenášejí závažná onemocnění, jako je lymská borelióza, klíšťová encefalitida nebo babezióza, nebezpečné onemocnění krve. Naštěstí prostředků proti klíšťatům je nyní na trhu dost, můžete zvolit mezi žvýkacími tabletami, místně aplikovanými přípravky nebo antiparazitními obojky.

Zdroj: vaschovatel.cz, iPrima.cz, PET METEO