Postihne-li vás během podzimních plískanic zánět průdušek, schválně si zkuste uvařit hrnec francouzské cibulačky. Silice obsažené v cibuli ulevují při kašli a uvolňují dýchací cesty, takže zlepšení pocítíte hned druhý den. Tím ale výčet blahodárných účinků nekončí. Cibule rovněž chrání nervový a kardiovaskulární systém, snižuje hladinu cholesterolu a je prevencí jak proti infarktu a mrtvici, tak proti mnoha druhům rakoviny.

V kuchyni cibule dodá sladší a výraznější chuť celé řadě pokrmů, neobejde se bez ní ani guláš. Můžeme ji však použít i jako základ pod dušenou zeleninu, dochucovadlo polévky nebo přílohu k hlavnímu chodu - nejčastěji v podobě grilovaných cibulek nebo smažených cibulových kroužků. Možností je však víc, a my pro vás máme tři příkladné recepty:

Cibulové čatní

Potřebujeme: 3 ks červené cibule, 3 stroužky česneku, 150 g cukru, 2 lžíce medu, 1 dl suchého červeného vína, 1/2 dl vinného octa, 3 kuličky nového koření, lžička kuliček černého pepře

Cibuli oloupeme a nakrájíme na kolečka. Ta vložíme do kastrolu a přidáme na plátky nakrájený česnek, cukr, med a koření. Zalijeme vínem a octem a za stálého míchání přivedeme k varu. Vaříme bez pokličky, dokud se tekutina neodpaří. Cibulové čatní se výborně hodí k pečenému nebo grilovanému masu.

Italské cibulové tašky

Těsto: 400 g hladké mouky, 1 vejce, 100 ml olivového oleje, 100 ml suchého bílého vína, špetka soli, rozšlehané vejce na potření

Náplň: 1 kg cibule, 150 g sýru ricotta (lze nahradit lučinou), 100 g nastrouhaného tvrdého ovčího sýra (pecorino), 3 vejce

Do mísy nasypeme mouku, rozklepneme do ní vejce a přidáme špetku soli, víno a olivový olej. Zpracujeme v hladké těsto, které necháme půl hodiny odležet v lednici.

Připravíme si náplň. Oloupanou cibuli nakrájíme na kolečka a smažíme na olivovém oleji, až zezlátne a změkne. Necháme vychladnout a poté ji smícháme s oběma druhy sýrů a třemi vajíčky.

Těsto rozdělíme na čtyři díly a rozválíme na placky. Náplň vždy rozložíme na polovinu placky a druhou půlkou ji překryjeme. Okraje k sobě přitiskneme prsty a vzniklou tašku potřeme rozšlehaným vejcem. Pečeme na vymazaném plechu v předehřáté troubě asi půl hodiny při teplotě 180-200 °C.

Francouzská cibulačka

Potřebujeme: 500 g cibule, 1 dl suchého bílého vína, máslo, bobkový list, tymián, rozmarýn, lžíce mouky, 1 l vývaru

Nakrájenou cibuli promíchanou s bylinkami je potřeba zvolna restovat na másle, až zkaramelizuje. Připravte se na to, že u sporáku budete stát celou hodinu, nicméně výsledek bude stát za to. Zkaramelizovanou cibuli zalijeme decilitrem vína a mícháme, dokud se tekutina neodpaří. Směs pak zaprášíme moukou a přidáme vývar. Vaříme půl hodiny a podáváme s bagetou posypanou sýrem, kterou jsme čerstvě rozpekli v troubě.