Každý má svůj způsob, jak zbavit zahradu spadaného listí. Zatímco někdo nedá dopustit na švédské hrábě (tvarem vám mohou připomínat vějíř), majitelé větších zahrad využívají různé motorové nebo elektrické přístroje.

Velkou výhodou motorového fukaru je fakt, že vám pomůže nahromadit listí nejen z trávníku, ale také z ostatních ploch. Některé fukary jsou v kombinaci s vysavačem – s nimi můžete listí nasát a rozdrtit ve sběrném koši. V případě, že máte různě členitou zahradu, je fukar velmi praktický.

Listí můžete uklidit také při využití rotační sekačky se sběrným košem. Některé sekačky mohou při sběru regulovat drcení listí.

Chcete listovku, nebo klasický kompost?

Listovka je kompost, který vznikne rozpadem listí. Podle množství listí na vaší zahradě jej můžete přidávat i do klasického kompostu. Pokud je listí hodně, můžete mu vyčlenit prostor, a získat z něj kvalitní listovku.

Kvalitní listovka je z bukového listí, použít ale můžete všechno, které máte na zahradě. Listovka je dobře uleželá po asi 18 měsících. Protože je listí chudé na dusík, potřebuje přídavek dusíkatých látek – kromě prosypávání dusíkatým vápnem nezapomínejte na provlhčení. Proces lze urychlit rozdrcením listí. Výsledkem bude zemina vhodná pro pěstování balkonových či hrnkových rostlin.

Kde listí (ne)nechávat?

Trávník je třeba udržovat bez listí jeho průběžným vyhrabováním, půdní kryt okrasných dřevin a keřů můžete nechat pokrytý listím – v tomto případě funguje jako mulč. Na trávníku by se mohly objevovat nehezké skvrny a plíseň.

V případě, že nesklidíte listí z ovocných stromů, mohly by se stát zdrojem nákazy v další sezoně.

Zdroj: ireceptar.cz