Klíčová je příprava půdy. Do spodních vrstev je třeba dát fosforečné hnojivo, kompost nebo rozložený hnůj. Připravte si ho už dopředu, aby hlína stihla ulehnout. Když bude hlína čerstvě nakypřená, snadno se stane, že rostlina zůstane moc nahoře, bude mít dlouhou nadzemní část a její krček zamrzne.

Jak daleko od sebe sázet?

Záleží samozřejmě na odrůdě a typu růží. Pokud máte keře, tak ty menší odrůdy sázejte asi 30 cm od sebe. Ty větší pak minimálně půl metru od sebe. Pokud máte růže stromkové, nechte mezi nimi alespoň metr prostoru. Popínavé růže potřebují rozestupy dokonce 2-3 metry.

Příprava sazenic

Růže namočte alespoň na hodinu do vody. Napijí se, a díky tomu mají větší šanci dobře zakořenit. Poté sazenice vložte do jámy tak, aby krček byl pod povrchem ideálně 5 centimetrů. Kořeny rozložte a zasypte hlínou. Nebojte se hlínu pořádně udusat.

Když máte zasazeno, zalijte růži. Když se voda vsákne, přisypte další hlínu tak, aby nad krčkem byla asi 20 cm vysoká kupa hlíny.

Pokud máte růže v kontejnerech, zalijte je a připravte si jámu ve velikosti kontejneru. Růži pak zasaďte tak hluboko, jako byla v kontejneru.

Zdroj: novinky.cz