Rakytník se vyznačuje obsahem velkého množství živin:

  • některé vitaminy skupiny B (B1, B2 nebo B9, tedy kyselina listová)
  • vitamin C (v rakytníku je kyseliny askorbové prospěšné pro zdraví mnohem více než v citrusových plodech)
  • vitamin E (je součástí mnoha kosmetických výrobků, které udržují pokožku mladou), vitaminy K a P
  • flavonoidy, karotenoidy, betain, fruktóza a glukóza
  • kyselina jablečná, citronová, kávová a vinná
  • třísloviny (mají pozitivní vliv na fungování trávicího traktu a podporují střevní mikroflóru)
  • makro a mikroelementy (sodík, hořčík, křemík, železo, hliník, vápník)
  • fytoncidy (přírodní antibiotikum, které pomáhá při zánětlivých onemocněních a nachlazení)

Zdraví a krása díky rakytníku

Mezi léčivými přípravky vyrobenými z bobulí rakytníku zaujímá zvláštní místo rakytníkový olej. Obsahuje unikátní komplex mastných kyselin a podporuje správnou činnost srdce a nervového systému.

V kosmetologii se používá hojně, umí totiž obnovovat pokožku a vyživovat ji, zmírnit bolest při zánětlivých procesech, zajistit hluboké zvlhčení. Navíc účinně bojuje proti akné, popáleninám a dalším kožním vadám, předchází předčasnému stárnutí a vyhlazuje drobné mimické vrásky. Série kosmetických produktů s obsahem rakytníkového oleje od různých značek najdete na webových stránkách https://makeup.cz/.

Nemůžeme se také nezmínit o blahodárných účincích rakytníku na vlasy. Na posílení vlasů se používá odvar z plodů rakytníku, který lze jednoduše připravit i doma. Rakytníkový odvar by se měl vtírat do vlasové pokožky před mytím, také je možné přidat ho do výživných vlasových masek.

Využití rakytníku v kuchyni

Kromě medicíny a kosmetologie se rakytníkový olej používá také při přípravě jídla například jako dresink vhodný k zeleninovým salátům. Specifická jemně kyselá chuť činí běžný salát velmi originálním (může tedy nahradit ocet). Obrovské množství vitaminů a minerálů učiní jídlo nejen chutným, ale také zdravým.