Autor: archiv

Nově postavený pavilon patřící k dětskému hřišti Anansi ve čtvrti Kanaleneiland v nizozemském Utrechtu, kde si děti mohou hrát a odpočívat, tvůrčím způsobem spojuje jemné pohádkové dekorace s univerzálností Stavba pavilonu Autor: archiv a vysokou kvalitou použitých materiálů. Témata aplikovaná na fasádě vybraly děti bydlící v okolí hřiště. High-tech materiálem, použitým na této subtilní stavbě, je pak vyspělá fólie DuPont™ Tyvek, která výrazně změnila způsob výstavby moderních budov. Pavilon navrhli nizozemští architekti ze studia Mulders vandenBerk Architecten z Amsterdamu.

Kvalitní materiály zajišťují komfort

Inovativní povrchový materiál DuPont™ Corian® je v rámci koncepce větrané fasády použitý k obložení vnějších zdí celého pavilonu a dodává stavbě vysoce estetický vzhled a funkčnost. Tato vyspělá stavební fólie slouží k ochraně pavilonu před vlhkostí a povětrnostními vlivy a zvyšuje celkový komfort vnitřního prostředí. Tento materiál byl pro Fasáda z netradičního, ale vysoce odolného materiálu Autor: archiv opláštění budov úspěšně použitý poprvé před dvěma lety při realizaci světově proslulého projektu hotelu Seeko´o ve francouzském Bordeaux a poté při rozsáhlé rekonstrukci Kongresového paláce hotelu Ivory v Abidžanu na Pobřeží slonoviny a několika soukromých vil v různých zemích.

Dětský pavilon nejen očima autora

Architekt Chris Van den Berk k projektu říká: „Rada města Utrecht nám tento projekt svěřila, protože jsme již dříve dokázali, že umíme navrhnout budovu ve velmi krátkém termínu. Byli jsme požádáni, abychom pro nové hřiště Anansi ve čtvrti Kanaleneiland navrhli budovu, ve které by si děti mohly hrát a odpočívat. Budova stojí uprostřed hřiště, určeného především dětem od čtyř do Dětský pavilon v Utrechtu Autor: archiv dvanácti let.“

Kreativní fasáda dětského pavilonu – v minimalistické barevnosti, ale s atraktivním vzhledem – je tvořena 12 mm silnými panely DuPont™ Corian® (v syté bílé barvě Glacier White). Znaky a vzory vyryté do povrchu panelů jsou inspirovány pohádkami z celého světa. Do jejich návrhů se aktivně zapojily děti ze sousedství. Designéři se jich nejprve zeptali, jaké pohádky mají nejraději. Z těch nejlepších nápadů pak studio grafického designu DesignArbeid připravilo návrhy dekorací. Kresby na jednotlivých panelech jako by přecházely jedna do druhé, a z dálky tak vytvářely jakousi skládačku. Teprve když se děti ke zdi přiblíží, poznají své oblíbené pohádky, které samy vybraly a navrhly.

Interiér dětského pavilonu v Utrechtu Autor: archiv

„Zkoušeli jsme mnoho materiálů a nakonec jsme zjistili, že nejlepším řešením pro naše potřeby a cíle je DuPont™ Corian®. Možnost dát pavilonu osobitou „kůži“ je spolu s dalšími vlastnostmi tohoto materiálu – bezešvým vzhledem, pevností, odolností proti poškrábání, snadnou Interiér dětského pavilonu v Ultrechtu Autor: archiv údržbou, opravitelností a krásou – velmi dobrou volbou pro tento druh prostředí,“ říká architekt Joost Mulders.

Stěny pavilonu jsou zvláštním způsobem chráněny proti vlhkosti a povětrnostním vlivům. Dešťová voda je odváděna za fasádu, a to díky pokrytí vlastní konstrukce pavilonu vyspělými stavebními fóliemi DuPont™ Tyvek® Roofliner (typ 2460B). Což je unikátní řada pojistných hydroizolačních membrán s jednovrstvou strukturou a vynikajícími technickými vlastnostmi. Membrány jsou přirozeně paropropustné, ale zároveň voděodolné.

Joost Mulders a Chris Van den Berk popisují dětský pavilon jako optimistickou budovu v Interiér dětského pavilonu v Utrechtu Autor: archiv místech, která překypují životem: „Díky krásně vyzdobenému vnějšímu plášti se z ní stala živá, hravá a pozoruhodná stavba. Domníváme se, že kontrast mezi rovným bílým exteriérem a rušným barevným interiérem je velkým úspěchem, velmi radostným řešením.“

O autorech

Studio Mulders vandenBerk Architecten se sídlem v Amsterdamu sdružuje architekty zabývající se různými oblastmi od návrhů výrobků až po urbanismus. Mulders vandenBerk Architecten vytváří a realizuje novátorské a výrazné interiérové, architektonické a urbanistické projekty pro širokou škálu klientů.

Půdorysy pavilonu Autor: archiv

-var- Foto: Roel Backaert a DuPontS použitím podkladů firmy DuPont