Pohanka se sice tváří jako obilovina, protože se v kuchyni používá podobně, ale není. Přesněji – bavíme se o pseudoobilovině. Od pšenice nebo žita se liší nejen na pohled. Jde totiž o zdravou bombu. A navíc pokud je vám pořád zima, tahle pseudoobilovina vás zahřeje bez ohledu na roční období.

Podívejte se, jak kvete, co říkají legendy a proč je tak oblíbená:

Zdroj: Youtube

Podobná, a přesto jiná

V kuchyni se využívá vlastně stejně jako pšenice nebo žito, ovšem v porovnání s nimi je jiná, neobsahuje lepek. Jiná je i z pohledu obsažených látek. Nejen střeva vám poděkují za opravdu pěknou dávku vlákniny. Velkým přínosem je rovněž v ní obsažený rutin, bezvadná pomoc pro cévy, respektive pro jejich pružnost. V tomto případě perfektně funguje s vitaminem C.

Aby šla „pod nos“

Běžně se setkáte s vyloupanou pohankou, a to buď tmavší, nebo světlou. Tmavší barva vzniká loupáním zrn pomocí tepla, proto také mění barvu. Když se zrna oloupají mechanicky, zastudena, výsledkem je světlá pohanka (se zelenkavým zbarvením), což je přirozené. Právě světlá pohanka se doporučuje lidem, kterým pohanka nevoní. Navíc je zdravější.

Ještě máme další vychytávku: když tmavší pohanku povaříte v zeleninovém vývaru, aroma, které mnohým lidem vadí, se eliminuje.

Luxusní pohanková kaše ve slané verzi

Suroviny pro 4 osoby: 500 g pohanky, 50 g cibule, 2 stroužky česneku, 5 g majoránky, 100 g másla, 4 vejce, 20 ml oleje, 200 g slaniny, 50 ml octa, sůl, pepř, zeleninový nebo kuřecí vývar

Postup: Na oleji zpěňte nadrobno nakrájenou cibuli a česnek, přidejte pohanku a uvařte ji podle návodu – použijte vývar, případně vodu, sůl a pepř. Obecně platí: pohanka se buď vaří asi 5 minut, pak se nechává pod poklicí dalších cca 20 minut dojít. Nebo se uvaří doměkka, podobně jako rýže. Do hotové pohanky přidejte majoránku, máslo, případně ji ještě dosolte.
Pak si připravte ztracené vejce. A ještě nakrájejte slaninu na plátky, ty opečte na pánvi. Pokud bude příliš mastná, slaninu nejprve položte na ubrousek, aby se část mastnoty vsákla. Když ještě na talíře s pohankou, ztraceným vejcem a slaninkou natrháte pár listů salátů, které vám doma zbyly (třeba polníček či rukolu nebo i několik lístků řeřichy), neuděláte chybu.

Zdroj: Akademie kvality