Ještě docela nedávno byli padesátníci považováni za ty, kteří se pomalu chystají na výminek. To se o těch dnešních nedá říci. Někteří muži zakládají nové rodiny a dámy si hledají nové, mladší partnery. Většina se díky správnému životnímu stylu těší dobrému zdraví a při pohledu na ně by jen málokdo hádal jejich skutečný věk. Ten se projeví až při společném soužití. Tu někde píchne, onde zase pobolí… Ale ruku na srdce, to občas cítíme, i když nám zrovna není padesát.

Křeslo, sedací nábytekPředejít, zmírnit či dokonce zabránit této nepříjemnosti můžeme mimo jiné i vhodným výběrem nábytku a jeho správným ergonomickým uspořádáním.

Dopřejte si pravidelnou masáž - masážní křeslo vám ji poskytne

V padesáti letech už jste mnohé zažili i vyzkoušeli a je dosti pravděpodobné, že víte, co vám vyhovuje. Co vám tedy k naprostému pohodlí doma chybí? Třeba sedací souprava s elektricky ovládaným roštem. Paráda, ne? Při sledování oblíbeného pořadu můžete nastavit sedák či opěrku podle potřeby. Ale to nic není oproti masážnímu křeslu. Podobnému tomu, co je k dispozici v odletové hale. Křesla jsou vybavena mechanizmy, které uvolní svaly na zádech a šíji, některé dokonce pomohou také nohám. Tělesnou schránku umí omladit Masážní křeslo, sedací nábytek, relaxacei o několik let. A nejen po fyzické stránce. Výsledky testů totiž prokázaly, že tento druh křesla dokáže při masáži snížit stres a neklid až o čtyřicet procent. Pro doma jsou ideální modely, u kterých můžeme nezávisle na sobě polohovat sedák a opěrku zad. Tím totiž získáme obrovské množství variant poloh sezení, které můžeme využívat při relaxaci, četbě atd. Standardně jsou křesla vybavena třemi základními masážemi – tzv. protahovací, poklepovací a hnětací, další už jen zvyšují komfort výrobku (např. roztírací). Některé modely umožňují masáže vzájemně kombinovat. Podstatné je, abychom mohli snadno ovládat intenzitu masírování (až 5 stupňů), přičemž masáž by neměla být příliš silná, ale dostatečně razantní a na zádech rovnoměrná. Luxusní modely jsou vybaveny speciálním mechanizmem, který umožňuje v závislosti na váze, tvaru zad a pohlaví určit intenzitu masáže.

I pracovní židle může být pohodlná

Sedíte dlouho u počítače? Pak potřebujete kvalitní pracovní židli. Jednou z nejdůležitějších jejích částí je opěrka zad, a to v bederní části. Tady musí být vždy pevná a tvarovaná. Opěrka by měla záda jakoby Pracovní židle, pracovní stůl, počítačobepínat, ideální jsou modely, které jsou vybaveny speciálním mechanizmem umožňujícím přesné nastavení rádiusu obepnutí. Jinak širokou bederní část má stokilový muž a jinak drobná žena. Z tohoto důvodu by každá pracovní židle měla mít nastavitelnou výšku opěrky, aby ta část, která má podporovat bederní oblast, byla na správném místě.

Dalším bodem zajišťujícím pohodlné sezení je měkký dosed. Ten zaručuje plynový píst, který je už standardně u většiny kancelářských židlí. Relativně novou metodou je takzvaná synchromechanika. Představme si, jak se pohodlně usadíme do židle a opřeme se. Opěradlo by se automaticky mělo zatlačit směrem dozadu a zpříjemnit sedící polohu, nohy by však stále měly být ve stejném úhlu. U židle, která nemá synchromechaniku, se automaticky zvedne sedací část a zatlačí na nohy. Ty se začnou odkrvovat a osoba se cítí nepříjemně.

Dodržujte správné poměry:Optimální výška křesla či pohovky je 37 - 40 cmÚhel mezi sedadlem a opěradlem je 101 - 108°Správnou výšku sedáku pracovní židle určuje pravý úhel v koleniSprávná výška područek pracovní židle je zajištěna pravým úhlem v lokti

Postel, která zajistí dobrou noc a sladké sny

Postel, lamelový roštJistě víte, že kvalitní lůžko je zárukou zdravého spánku a také velkou měrou přispívá k pohodlí vašim zádům. Vyberte si to s lamelovým roštem, který podporuje tělo tam, kde vyvíjí nejmenší tlak, a zároveň ustupuje v místech s největší zátěží. Soustava lamel umožňuje ideální zakřivení, spáč se tedy minimálně namáhá, a tak maximálně odpočívá. Lamely mají nastavitelnou tuhost ve střední, nejvíce zatěžované části. Existují ale i bodové rošty složené z plastových bodů, které rozkládají váhu těla přímo v konkrétních místech.

Matrace by měla být vyrobena ze zdravotně nezávadného, tvarově stálého materiálu, podélně přizpůsobivého k tělu, příčně naopak pevná, aby spáč nebyl hluboce zabořen. Konstrukce musí umožňovat přístup vzduchu k tělu, které by mělo mít zajištěnu optimální teplotu. Zvolte rozebíratelný typ matrace, nebo model se snímatelným Postel, matrace, lůžkoviny, noční stolek, stolní lampa, ložnice potahem. Obojí zajistí hygienu lůžka a usnadní jeho údržbu. Zároveň se soustřeďte na výplň matrace, která může mít různé složení. Šířka lůžka by ideálně měla být 90 cm, délka 200 cm a výška lehací plochy 45 cm a víc. A ještě jedna rada. Najděte postel se zvýšenou lehací plochou, bude se vám z ní mnohem pohodlněji vstávat.

Jak v koupelně?

1. Do sprchového koutu se vám bude lépe vcházet i pohodlněji vycházet než do vany2. Zavěšené umyvadlo dostatečně zajistěte, nemuselo by vydržet vaše opírání3. Vanu doplňte o madla, budou se hodit a zlomená končetina za jejich opomenutí nestojí

-zal-Foto: www.profimedia.cz, Martin Knittich, Red Apple, archiv