Jen tak si sedět na balkoně či terase, houpat se v křesle a pozorovat západ slunce – krásná představa, kterou můžete celkem rychle proměnit ve skutečnost. Nabídka houpacích křesel a židlí do interiérů i exteriérů je opravdu velká, můžete vybírat jednoduché modely, elegantní, ale také designově velmi extravagantní kousky, venkovní modely jsou vyrobeny z odolných materiálů a nepromokavých tkanin. Na výběr jsou klasická houpací křesla, ale i závěsná, která lze pověsit na speciální ocelovou konstrukci.

Houpací křesla jsou vyrobena z těchto materiálů: dřevo, a to tvrdé dřevo, jako jsou například buk, dub, bříza, ale také velmi oblíbený mahagon, teak nebo kaučukové dřevo. Z měkkého dřeva se nejčastěji využívá borovicové, ovocná dřeva jsou vhodnější spíš pro dětská křesla, která nemají tak velkou nosnost. Z kovů se využívají železo nebo ocel, která je lehčí. Dále najdeme křesla vyrobená z ratanu a z překližky a velmi často bývají materiály kombinovány.

Pokud jsou křesla čalouněná, využívají se jak přírodní, tak syntetické tkaniny (ty jsou vhodné zejména pro nábytek na zahrady a venkovní prostory, protože jsou odolnější proti nepřízni počasí) – len, eko kůže, polyestery atd. Jako výplň se využívá polyester, různé pěny a houby, ale také kuličkový materiál oblíbený u sedacích vaků nebo chmýří.

Podle čeho si křeslo vybírat?

Do interiérů se hodí křesla z měkkého dřeva – jsou cenově dostupnější a nemusíme se bát, že by je vlivy počasí brzy poškodily. Pokud bychom takové křeslo chtěli postavit ven, je třeba jej přetřít ochranným lakem. Jejich nevýhodou je také to, že je lze snadno poškrábat při neopatrném zacházení. Do interiérů rozhodně také patří proutěná křesla, která rozhodně nejsou odolná proti počasí a nečistotám a nelze je dokonale ochránit ani žádným nátěrem.

Naopak křesla z tvrdého dřeva jsou velmi odolná proti mechanickému poškození i proti vlivům počasí. I tak je ale vhodné opatřit je ochranným lakem, pokud budou umístěna venku, aby dřevo déle zůstalo nepoškozené. Speciálním materiálem je v tomto směru teak, který je voděodolný, má v sobě přírodní oleje, které jej chrání před počasím, proto se z teaku vyrábějí zejména kousky určené do venkovních prostor. Cena nábytku z teaku je sice vysoká, ale na druhou stranu si můžete být jisti, že vám tyto kousky budou sloužit dlouho.

Křesla vyrobená z kovu se jistě hodí zejména do exteriéru. Zvláštní kategorií jsou závěsná křesla, která mají kovovou konstrukci. Některá jsou určena pro využití v interiéru, záleží na materiálu, ze kterého je vyrobeno samotné křeslo, a také na polstrování.

Dalším důležitým faktorem při výběru houpacího křesla musí být určitě i to, jak pohodlně se v něm cítíte. Je tedy dobré nekupovat křeslo jen podle toho, jak vypadá na internetu, ale opravdu si v něm zkusit posedět, zhoupnout se, abyste si uvědomili, jak se v něm cítíte. Při houpání se mění vaše těžiště, dochází k pohybu celého kusu nábytku i vás v něm, takže je důležité, jak je velké opěradlo i područky. U houpacích křesel obecně se doporučuje vybrat si větší opěradlo, než které by stačilo u normálního křesla.

Také nezapomeňte na hmotnost křesla. Do interiéru se hodí lehčí kusy, naopak na ven je vhodnější volit robustnější kousky, se kterými vítr jen tak nepohne a nebude vám je přesouvat po zahradě. Pokud vybíráte více křesel, pamatujte, že je třeba mezi nimi nechat více volného prostoru, než kolik by vám stačilo u běžných klasických křesel. Potřebujete volný prostor okolo dostatečně velký, aby křeslo při houpání nenaráželo do jiného nábytku nebo do zdi, ale také pokud v něm sedíte, abyste ani vy třeba nohama do ničeho nenarazili a měli volné místo, až budete do křesla sedat nebo z něj vstávat.

K některým křeslům lze zakoupit i velmi praktickou podnožku, na kterou si můžete položit nohy. Pamatujte, že křeslo by mělo být vhodným doplňkem a mělo by ladit se svým okolím. To neznamená, že musí splynout. Naopak originální kousek váš interiér nebo zahradu velmi osvěží.