S tímto zadáním majitelé oslovili designérku Martinu Schultes. „Už se nepočítalo s bouráním příček a změnou dispozic. Mým úkolem byla stavba sádrokartonů pro kuchyňskou linku a úpravy betonovou stěrkou, elektroinstalace pro osvětlení, rozvody vody a plynu v kuchyni, broušení a lakování podlah, nové vstupní dveře, kovová konstrukce pro knihovnu a spousta další práce,“ říká designérka. „Majitelé chtěli, abych navrhla a zařídila prázdné přízemí, kde byla hotová koupelna po předchozím majiteli, a vyřešila kuchyni s jídelnou a obývacím prostorem, halu s knihovnou, ložnici. O zobytnění rozsáhlého podkrovního prostoru investoři v té době neuvažovali, nechávali to na někdy jindy.“

Neplánovaná změna

Jenže nedlouho poté, co manželé statek koupili, se zjistilo, že střecha a krovy jsou staticky nestabilní. Pro náš příběh není důležité, kdo to zavinil, ale že se obojí muselo vyměnit. V této neplánované situaci se majitelé moudře rozhodli postavit pod novou střechou a krovy obytné podlaží. Dnes tam je dětský pokoj, ložnice, odpočívárna, samostatná šatna, koupelna a chodba; všechny jsou zařízené ve stejném duchu jako místnosti v přízemí.

Mix stylů

Martina Schultes patří mezi designéry, kteří s citem mísí styly a kombinují prvky staré s moderními s důrazem na originálnost. Její interiéry se vyznačují nadčasovostí, čistými tvary a harmonií barev a materiálů, v nichž se spojuje nápadité provedení, praktické řešení a smysl pro detail.

Tady by se to dalo seknout

Autentičnost interiéru dokazují prkenné podlahy (nejstarší prkna pocházejí z dávno zbouraného mlýna), které se snoubí s černými čedičovými dlaždicemi v koupelně a předsíni. Autorka zachovala kamenné a cihelné zdi, stropní trámy i některé dveře včetně rýh a odřenin po předchozích generacích. Nešla „cestou skanzenu“, tj. malovanými truhlami a skříněmi, lidovou keramikou a obrázky na skle. Zařídila selské světnice kvalitními designovými solitéry (jídelním stolem a židlemi, sedacím nábytkem, postelemi, svítidly atd.) a doplnila je nábytkem vyrobeným podle svých návrhů. Je to například betonová kuchyně, kovové schodiště s lankovým zábradlím, komody s koženými poutky, rourová vinotéka, dětský domeček na hraní, zásuvkové schody, knihovny a mnohé jiné.

  • Architekt: Ing. Eva Kosnarová, Ing. Adam Slabecký, Inprostav
  • Projektant: Ing. Eva Kosnarová, Ing. Adam Slabecký, Inprostav
  • Návrh interiérů: Martina Schultes (1976) po absolvování Design Institute of San Diego v Kalifornii se věnuje navrhování interiérů soukromých rezidencí, rodinných domů, vzorových bytů a veřejných prostor. Více na www.martinaschultes.com.
  • Návrh zahrady: Ing. Iva Jehlíková Šteigerová
  • Dodavatel stavby: Generální Inprostav Slaný, s. r. o.
  • Plocha pozemku: 2000 m2
  • Zastavěná plocha: 376 m2
  • Užitná plocha: 500 m2
  • Konstrukční systém: původní kamenné zdivo
  • Střešní krytina: pálené tašky
  • Fasáda: původní, nátěr
  • Okna: dřevěná špaletová
  • Vnitřní dveře: dřevěné na míru
  • Podlahy: dřevěné prkenné
  • Vytápění: plynový kotel
Tuto návštěvu jste mohli najít v časopisu Dům&Zahrada 1/18