Pokud si berete hypotéku na stavbu domu či hotový dům, pak vás banka může poslat ke své smluvní, partnerské pojišťovně. A pokud ta má znevýhodněnou pojistku pro dřevostavby, a vy právě dřevostavbu pořizujete, může se vám to prodražit.

Nemovitost, na které vázne zástavní právo, musí být pojištěná podle pokynů subjektu, ve prospěch kterého je zástavní právo zřízeno, tedy hypoteční banky. Některá banka poskytující hypotéky má volnější směrnice a akceptuje pojistky od více pojišťoven, jiná trvá striktně (alespoň na počátku, při podpisu hypoteční smlouvy) na jedné pojišťovně. Není ale řečeno, že situace se nemůže časem měnit. Pokud potom najdete jinou pojišťovnu, která vám nabídne výhodnější pojištění nemovitosti, sdělte to svému hypotečnímu poradci. Většinou po vás budou chtít žádost, kterou posoudí centrála banky. Pokud kladně, můžete svůj dům pojistit se svolením banky v pojišťovně jiné. Pro banku pouze musí být vaše nová pojistka ekvivalentem té stávající, banka musí mít stejnou jistotu.

Proč některé pojišťovny znevýhodňovaly nebo znevýhodňují dřevostavby?

Na tuto otázku v jedné pojišťovně suše konstatovali, že „protože dřevo rychleji hoří“. Ale rychlost hoření nemá co do činění s materiálem, u domu je rozhodující státní norma.

Pokud někdo uvažuje podle rovnice dřevo hoří, cihla nehoří – a proto dřevostavba je rizikovější, tak takovéto uvažování je zcela zcestné. Ano, pokud zapálíme kousek dřeva na zahradě, dřevo bude hořet rychleji než cihla, tu se nám ani zapálit nepodaří. V případě požáru domu se ale materiály chovají jinak, záleží na jejich kvalitě a opět – kdy byl dům zkolaudován. Zazděný trám ve staré chaloupce chytne, konstrukce moderního rodinného domu na bázi dřeva nechytne. Nemůže. Přísné požadavky z hlediska požární bezpečnosti jsou kladeny na všechny obytné domy stejně, bez toho, z jakého materiálu jsou postaveny.

Přetrvávající předsudek: hořlavost dřevěných konstrukcí

Podle vyhodnocování požárů našich i zahraničních staveb je zřejmé, že správně navržené a provedené dřevěné konstrukce odolávají požáru lépe než konstrukce ocelové. Zuhelnatělá povrchová vrstva nosných prvků ze dřeva totiž chrání před dalším odhoříváním. Pokud jsou dřevěné konstrukce dimenzovány tak, aby zbylá neporušená (neohořelá) část zabezpečila jejich únosnost, odolávají žáru až 30 minut i více. Nechráněné ocelové konstrukce se obvykle po 15 minutách zhroutí. Všechny moderní velkoplošné materiály, kterými se dřevěné nosné konstrukce oplášťují, ještě navíc výrazně zvyšují požární odolnost dřevostaveb.

Co rozhoduje

Rozhodující je, zda stavba vyhovuje bezpečnostním požárním předpisům, zda vyhovuje české státní normě. Existují také rodinné domy (zkolaudované, tedy schválené a tedy bezpečně obývané) ze slámy, nebo s podílem slámy, nebo dalších, v původní podobě hořlavých materiálů. Upravené jako část stavby pak už ale hořlavé nejsou, ani být samozřejmě nesmějí. (Sláma je stlačená a napuštěná nehořlavou složkou a podobně.)

Česká podnikatelská pojišťovna nedělá rozdíl mezi materiálem domu, zatímco například u Kooperativy vyjde dřevěný dům zhruba i o 500 – 600 Kč ročně více než dům cihlový nebo z jiného materiálu.

-ag- Foto: www.profimedia.cz