Pojištění domácností a trvale obydlených objektů je výrazně levnější než u chalup. Důvodem je právě doba, kdy jsou v domě lidé, kteří odradí více nenechavců než jakékoli zabezpečovací zařízení.

Pojišťovny toto zohledňují a v jejich smlouvách je spousta kliček a právnických vytáček, které nakonec výrazně zatočí s případnou výplatou škody. Takže si dávejte pořádný pozor třeba na:

Je škoda a škoda

To, že si můžete dům pojistit proti poškození kroupami, sesuvem půdy, úderem blesku nebo povodní, je jasné. Zajímavější je ovšem pojištění vybavení. Zde je totiž třeba rozlišovat to, do jaké výše škody jste pojištěni. Není totiž stejná škoda, když vám praskne voda, a lednici, pračku a sporák postavené na zemi to zničí, nebo když se k vám vloupá zloděj a ukradne je. Pojišťovny totiž vědí, že pravděpodobnost první pohromy je menší než pravděpodobnost, že budete vykradeni. Například Kooperativa pojišťuje vybavení domu na dvojnásobnou částku při živelních pohromách než na možnost ukradení. Jednoduché výpočty pak ukážou, že pojistka musí být pěkně drahá, abyste si pojistili majetek proti ukradení. Příklad: V garáži chaty máte zahradní traktor v ceně 50 000 Kč, starší sekačku za zbytkovou cenu cca 2000 Kč, křovinořez za 2000 Kč, vrtačku za 2000 Kč a motorovou pilu za 4000 Kč. V domě je pak televizor za 10 000 Kč, rádio za 1000 Kč a stejně drahá žehlička. Souhrnná cena je 72 000 Kč, a tu si chcete pojistit. U pojišťoven se však dozvíte, že proti ukradení je pojistná částka poloviční oproti částce způsobené počasím, technickou závadou apod. Takže si musíte pojistit věci alespoň na 144 000 Kč, abyste peníze za případně ukradené věci dostali zpátky.

Pozor na zabezpečení

Pojišťovny také stanovují minimální stupeň zabezpečení objektu, aby mohly vůbec věci uvnitř pojistit. Mnohé pojišťovny tak vyžadují třeba mříže na oknech a celopevné dveře + zámky minimální bezpečnostní třídy 3. Mohou být vyžadovány i bezpečnostní fólie na oknech, pult centrální ochrany nebo bezpečnostní dveře. To záleží na té které pojišťovně.

ČTĚTE TAKÉ:

„Zmíněné bezpečnostní fólie na oknech jsou společně s dveřmi pevné konstrukce a bezpečnostním uzamykacím systémem podmínkou pojištění domácnosti rekreačního objektu pro případ vloupání na částku 150 000 Kč,“ říká Jiří Cívka, mluvčí pojišťovny Generali.

„Pokud by jeden ze zmíněných bezpečnostních prvků nebyl nainstalován, je možné pojistit domácnost rekreačního objektu pro případ vloupání pouze do výše 70 000 Kč,“ dodává Jiří Cívka.

Pokud by byla výše pojistného plnění 150 000 Kč pro případ vloupání do rekreační nemovitosti přesto sjednána a v průběhu likvidace pojistné události by vyšlo najevo, že některý z bezpečnostních prvků chyběl, mohla by pojišťovna přistoupit ke snížení pojistného plnění z důvodu porušení smlouvy (nebyly naplněny její podmínky). A to platí pro všechny pojišťovny bez výjimky. To potvrzuje i například Renata Čapková, mluvčí České podnikatelské pojišťovny. „Pokud jste v pojistné smlouvě uvedli, že máte na chatě bezpečnostní dveře či fólie na oknech, které tam ve skutečnosti nejsou, bude vám při uplatnění náhrady škody pojistné plnění v takovém případě kráceno.“ Příklad: Pojištění chaty je vedeno proti krádeži na hodnotu 300 tisíc. Pokud vloupáním dojde ke škodě a likvidátor zjistí, že úroveň zabezpečení neodpovídá této stanovené pojistné částce, ale splňuje podmínky pro pojistnou částku ve výši pouze 100 tisíc, bude náhrada škody poskytnuta maximálně do této výše (a to i v případě, že škoda bude vyšší).

Pokud jste si vědomi, že máte chatu či chalupu dobře zabezpečenou, můžete uvažovat u některých pojišťoven i o slevě na pojistném. „V závislosti na výši pojistné částky stanovují pojistné podmínky minimální požadovaný stupeň zabezpečení, při nadstandardním splnění požadavků lze poskytnout slevu max. 10 %,“ dodala Renata Čapková.

Každopádně před podepsáním smlouvy doporučujeme přesně si přečíst podmínky, za jakých je možné peníze vyplatit. Jde většinou o dlouhé až dvacetistránkové podmínky, které jsou psané malým písmem.

Příště se podíváme, jaké zabezpečení je na rekreační dům ideální.

Titulní foto: Thinkstockphotos.com