Správné ošetření rizik, která na nás a náš majetek denně číhají, je jedním ze základních pilířů dobře sestaveného finančního plánu každé domácnosti. Rizika je možné v zásadě zajistit dvěma způsoby. Jednak tím, že budeme na nepředvídané události držet rezervu, ze které případnou finanční ztrátu pokryjeme, nebo se na dané riziko pojistíme a budeme platit pojišťovně za to, že v případě vzniku pojistné události finanční ztrátu uhradí za nás. Jinou možností je nemyslet na rizika vůbec, to by ale nemuselo být moudré.

Nicméně je pravda, že ne každé pojištění má smysl a někdy je skutečně lepší držet spíš finanční rezervu, než se pojistit. To ale u pojištění nemovitosti a domácnosti neplatí. Představte si, že byste měli držet rezervu 3 mil. Kč pro případ, že by vám na dům spadlo letadlo, nebo by byl zničen při záplavách, požáru či zemětřesení. Když pomineme to, že většina lidí takovou částkou v hotovosti nedisponuje, držení takové rezervy je poměrně drahé. Pokud byste totiž peníze uložili, a to pouze při 3% ročním zhodnocení, dosáhli byste ročního výnosu 90000 Kč, o které takto přicházíte. Naproti tomu, pojištění nemovitosti na stejnou částku by stálo pouze cca 3000 Kč za rok. Co je tedy lepší? V tomto případě jednoznačně pojištění. Jinak to může být např. u některých pojištění osob, to ale není dnešní téma.

Co všechno je možné v souvislosti s rodinným domem pojistit? Využívají se dva základní typy pojištění, kterým se dnes budeme podrobněji věnovat – pojištění stavby a pojištění domácnosti. Dalším možným pojištěním je pojištění odpovědnosti z držby nemovitosti, které se k výše uvedeným dvěma sjednává často jako připojištění. Výše plnění z pojištění majetku a odpovědnosti je vždy pouze do výše škody – tj. nelze se takto obohatit, ale pouze nahradit újmu. To platí, i pokud jste na stejnou škodu pojištěni ve více pojistkách.

Pojištění stavby – na co se vztahuje?

Pojištění stavby je pojištěním stavebních konstrukcí domu, to je, velmi zjednodušeně řečeno, všeho, co je s domem pevně spojené. Kromě hlavní stavby můžou být pojištěné také stavby vedlejší, například garáže na pozemku nebo garážová stání, oplocení, kůlny, stodoly, bazény, studny, septiky, altány, sluneční kolektory atd. Stejně jako již dokončenou stavbu je možné pojistit i stavbu rozestavěnou.

O tom, jaká rizika pojištění kryje, na co si dát pozor a také podrobně o pojištění domácnosti, se více dočtete v červnovém vydání časopisu Dům a zahrada, které je od 17.5.2011 v prodeji i se speciální 3D přílohou.

Závěrem ještě tipy, jak se dá při pojištění domu ušetřit:

Jak ušetřit

Tak, jako u mnoha jiných finančních produktů, můžete ušetřit množství peněz, pokud věnujete trochu úsilí srovnání více variant a vyjednávání slev atd. (případně tento úkol svěříte profesionálovi).

Kromě nižší základní ceny pojištění je možné získat slevy například díky:

  • Propojištěnosti – tj. u stejné pojišťovny využíváte více pojištění (např. pojištění stavby, domácnosti, povinné ručení atd.). Jednoduše řečeno, množstevní sleva.
  • Obchodní slevě – mohou být i vyšší než 20 %.
  • Frekvenci placení – u ročního placení bývá obvykle sleva.
  • Pojištění rozestavěné nemovitosti – často se na něj vztahuje vysoká sleva (např. 50%) a u některých pojišťoven tato sleva zůstává i po kolaudaci.
  • Zabezpečení bytu – u pojištění domácnosti lze získat slevu díky vyššímu stupni zabezpečení.
  • Bezškodnému průběhu – pojišťovny přidělují bonusy podobně jako u pojištění vozidel.

-Peter Kováčik, Dům a zahrada 6/2011-

Foto: www.thinkstock.cz

Speciální vydání měsíčníku DŮM a ZAHRADA přináší rodinné domy a interiéry ve třetím rozměru, 3D brýle v každém vydání a rekordních 208 stran zajímavého čtení a inspirace.

Najdete v něm:

  • Rozhovor s šumným architektem Davidem Vávrou o architektuře rodinných domů
  • Vše o dřevostavbách: novinky, trendy, materiály
  • Jak použít v interiéru fialovou barvu
  • Větší, výkonnější a ekologičtější spotřebiče v kuchyni
  • Trendy v osvětlení
  • Grily: který je pro vás nejvhodnější
  • Zahradní nábytek
  • Vstupní dveře
  • Solární systémy
  • 38stránkovou přílohu Domy kolem nás ve 3D