Řasy jsou součástí přirozeného života ve všech vodních tocích, jezerech i rybnících, a patří tedy i do zahradního jezírka. Nutno zdůraznit, že v malém množství jsou řasy v jezírku ku prospěchu věci:

  • pomáhají udržovat biologickou rovnováhu v jezírku,
  • snižují obsah škodlivin,
  • zásobují vodu kyslíkem,
  • slouží jako potrava pro vodní vši, pulce a také pro některé druhy ryb.

Proč tedy proti nim bojovat?

Pokud se však řasy v jezírku přemnoží, způsobují vážné problémy, které jsou vidět i cítit a mají na život v jezírkovém biotopu fatální dopad. Tito nezvaní hosté totiž:

  • spotřebovávají kyslík, čímž ohrožují na životě ryby a ostatní živočichy,
  • utlačují jiné vodní rostliny, které se pak nemohou vyvíjet a produkovat kyslík,
  • zamezují přístupu slunečních paprsků, jež vodní rostliny potřebují k růstu,
  • znemožňují rybám volně se pohybovat v jezírku,
  • jejich tlení ve vodě způsobuje nepříjemný zápach,
  • jezírko zahlcené invazí řas vypadá na pohled odpudivě.

Pravda je taková, že řasy v jezírku se nedají stoprocentně vyhubit, tedy pokud na ně nevezmete nějakou smrtící chemikálii, která ovšem současně zabije i vše ostatní živé. Jenže jezírko s mrtvou vodou byste asi na zahradě mít nechtěli. Abyste tedy jejich množství udrželi na uzdě a řas v jezírku nebylo ani málo, ani moc, nezbývá než bedlivě střežit stabilní parametry vody. A to od samotného počátku sezony, protože na jaře, kdy je voda plná živin a tepla a světla přibývá, se řasám daří tak skvěle jako nikdy potom. A spory řas se do jezírka dostávají díky prachu, větru a dešti nepřetržitě celou sezonu. Chcete-li proti řasám zakročit, musíte nejdříve poznat svého „nepřítele“. Takže kdo přesně proti vám stojí? V zahradním jezírku máte co do činění buď s řasami vláknitými, nebo mikroskopickými. Jak už jejich názvy napovídají, nemůžete si je splést a na každý typ také musíte jít jinak.

Kartáč je prima, ale sám o sobě nestačí

Jistě jste už někdy viděli podvodní zelené koberce, jež dokážou „utkat“ jedině vláknité řasy. Ty neplavou ve vodě volně, ale přichytávají se k podkladu. Přirůstají ke dnu a ke stěnám, případně vytvářejí shluky slizu. Velmi dobře se jim daří hlavně ve stojaté vodě a na slunci. Výskyt řas, jež umí velmi dovedně zkomplikovat fungování a potažmo účinnost filtrace v jezírku, napovídá, že jezírko je přeplněno výživnými látkami (z půdy v okolí jezírka, zbytky hnojiva a rostlin, spad z ovzduší, zbytky potravy pro ryby atd.). Platí, že starší nádrže, v nichž se hromadí větší množství výživných látek, postihuje invaze řas častěji.

Protože jsou vláknité řasy dobře viditelné, dají se likvidovat mechanicky. Stačí na ně vzít kartáč a síťku nebo je namotat na smeták a vybrat z vody. Abyste měli jistotu, že jste dost důkladní, použijte třeba Vodnářův přípravek Na řasy kontakt. Ten uvolní do vody tolik potřebný kyslík a hlavně zneškodní řasy v jezírku, jež do pár minut vyplavou na hladinu, odkud je snadno seberete. Následně aplikujte sypký přípravek Systém, který nastaví prostředí ve vodě tak, že zamezuje jejich dalšímu růstu. Preventivně ho aplikujte jednou za měsíc nebo za pět týdnů.

Lahůdka pro pulce, mlže i raky

Někdy je nutné řešit akutní situaci, která už nastala. Systémová péče, kdy udržujete jezírko bez řas dlouhodobě, si však kromě pravidelného úklidu žádá hlavně prevenci. O jakých opatřeních je řeč?

  • Základem boje proti řasám je kvalitní filtr odpovídající velikosti jezírka a také jeho pravidelné čištění.
  • Jako účinná prevence růstu řas v jezírku slouží biologický přípravek Baenzy sezóna, který pomáhá udržet ve vodě rovnováhu. Po jeho aplikaci se vysazené bakterie zachytí na vhodných místech (filtr, kačírek atd.), kde se rozmnoží a spotřebovávají stejné živiny z vody jako řasy a pomáhají rozložit odumřelou organickou hmotu.
  • Pomůže vysazení dostatečného množství rostlin, jež řasám přirozeně konkurují. Možná vás překvapí, že některé dokonce produkují látky omezující tvorbu řas. Co se týče zvířat, měli byste vědět, že řasami si pravidelně a rádi obohacují své menu mlži a raci (ti však mají velké nároky na čistotu vody), dále sladkovodní ryba z rodu kaprovitých ostroretka stěhovavá a rovněž amur s tolstolobikem. Posledně dva jmenované druhy však nenechají na pokoji ani ostatní prospěšné rostliny. Řasy v jezírku zbožňují rovněž pulci a výše uvedené vodní vši.
  • Počet ryb v jezírku nesmí převyšovat kapacitu čisticího filtru. A pozor také na případné překrmování ryb. Pokud náhodou dopřejete šupinatým obyvatelům víc, než kolik snědí, zbytky po hostině z vody rychle vyndejte.
  • K dopouštění vody do jezírka použijte raději tu z řadu. Studniční voda bývá tvrdší, což mají řasy rády, a také obvykle obsahuje zbytky hnojiv a jiných nečistot, což mají ještě raději.

Posviťte si na ně UV lampou

Méně viditelný je další druh řasy v jezírku, který označujeme jako mikroskopická řasa. Jakmile zamoří jezírko, voda zezelená a přestane být průhledná. Síťka ani skimmer vám v tomto případě nejsou nic platné. Účinnějším bojovníkem jsou přípravky, které umí vyvločkovat nečistoty včetně jednobuněčných řas a sinic, takže vzniklý kal pak stačí vysát jezírkovým vysavačem nebo ho nechat odplout filtrací. Přípravek současně odstraní z vody fosfáty, které jsou pro řasy lahůdkou.

Na mikroskopickou řasu platí také UV lampa, která nevítaného hosta v jezírku nelítostně zlikviduje svým ultrafialovým světlem specifické vlnové délky. Používá záření, jež je součástí slunečního paprsku, ale zesiluje ho a usměrňuje. Použitím UV lampy, skrze niž voda protéká, nijak neovlivníte její složení. Je však nutné používat UV lampu v součinnosti s filtračním systémem.

Myslete na to, že je třeba držet si od těla oba druhy řas, protože jakmile si to vyřídíte s tou mikroskopickou, pohrne se na její místo vláknitá. Obě mají rády světlo, teplo a hlavně dobré jídlo. To my lidé ostatně dokážeme pochopit, že?