Také jsme mluvili o multifunkčním nábytku. Není možné plýtvat místem a preferovat jednoho sourozence před druhým i výběrem nábytku. Vše tedy musí být univerzální a funkční z jakékoli strany. Co ale dál?

Chytře umístěný nábytek

Pokud chcete využít každý centimetr daného prostoru, vyplatí se pohrát si s rozmístěním nábytku. Není potřeba držet se zažitých schémat, ale naopak se vyplatí opustit zaběhlé vzorce a experimentovat. Ovšem určitě je lepší vše dobře vyměřit, připravit si zmenšený půdorys místnosti a v něm posunovat přesně vyměřenými geometrickými útvary reprezentujícími jednotlivé kousky vybraného nábytku a hledat tu nejvhodnější variantu.

Nebojte se asymetrických řešení ani toho, že jednotlivé soukromé zóny nebudou zrcadlově stejné. Hlavní je, aby každé dítě mělo svůj úložný prostor, svůj kout, kde si může odpočinout, svoje pracovní místo a prostor na vlastní kreativitu.

Kombinace neslučitelného

Určitě není úplně snadné zajistit v jednom pokoji bydlení dětem různého pohlaví. Obzvlášť v období dospívání jsou na soukromí kladeny zvýšené nároky, kterým je více než nutné vyjít vstříc. Už odmalička však mají děti, a mohou to být i sourozenci stejného pohlaví, jiný vkus. S citlivým přístupem je ale možné zkombinovat i různé styly.

Důležitý je neutrální základ, dvě dominantní a jedna doplňková barva a můžete se pustit do kombinování. Dekorace, ložní povlečení, barva stěny u postele, kusové koberce, polštáře a plédy mohou stylově, a přesto harmonicky rozdělit místnost tak, aby bylo hned jasné, kdo je v které části pánem.

Španělský nábytek Muba je maximálně variabilní. Lze z něj snadno složit dětský pokoj v různé velikosti, barvě i povrchové úpravě. Obě postele Nido i Block mají úložné prostory a dají se doplnit skříněmi, policemi, stoly i textilními doplňky. Cena vyvýšené postele od 43 000 Kč. muba.design/en

Světelný komfort

Dětský pokoj je místem, kde děti nejen spí, ale také hodně tvoří a pracují. K tomu potřebují dostatek přirozeného světla a dobře propracovaný systém osvětlení. Se světlem ale souvisí i tma a různá potřeba spánku.

Pokoj zařizujte tak, aby se denní režim sourozenců mohl v určitých bodech lišit. Starší děti si budou chtít před spaním číst nebo se budou muset večer déle učit, zatímco benjamínek už bude chtít spát. Je proto nutné vše vymyslet tak, aby světlo jednoho sourozence nerušilo, ani aby druhý nemusel končit se svými aktivitami dříve, než je hotov.

Hromady dalších inspirací na dětské pokoje najdete zde:

Zdroj: Youtube

Odměna za trpělivost

Jak už bylo zmíněno, spolubydlení není nikdy jednoduché. Benefit v podobě sociálních dovedností je pro dítě dlouho nesrozumitelnou veličinou. Proto je dobré sourozence motivovat k přátelskému a klidnému soužití i tím, že je necháte o vlastní části pokoje co možná nejvíce rozhodovat.

S tím souvisí nejen výběr barevného zařízení, nebo alespoň prvků, které netvoří nutný základ, ale i personalizace jednotlivých předmětů. Mělo by být zkrátka jasné, kde končí a kde začíná hranice spojeného dětského království. Vaší odměnou bude pohled na rozvoj tolerantních a nesobeckých jedinců.

Titulní foto: Sourozenecký pokoj je zařízený nábytkem značky Lifetime Kidsrooms. Vyvýšená postel nabízí několik možností, jak využít prostor pod ní. Může být doplněna nízkým jednolůžkem, ale i hrací matrací, závěsem nebo úložným nábytkem. Schůdky mohou být kolmé, nebo šikmé. Všechen nábytek je vyroben ze skandinávské borovice. Rozměry vyvýšené postele jsou 128 x 207 x 102/124 cm. Cena od 33 892 Kč. www.girafa.cz

Tento

Tento článek jste mohli najít v časopisu Dům&Zahrada 12/22.