Zvuk zurčící vody má uklidňující účinky na psychiku. Určitě znáte ten pocit svěžesti a klidu, když se v létě zatouláte k bublajícímu potůčku. Domácí fontánka ten potůček tak trochu simuluje, i když vám u ní bude chybět šumění stromů a ptačí zpěv. Ale jakmile k ní usednete po náročném dni v práci, hned se budete cítit o něco lépe. A možná vás díky ní přestane bolet hlava.

Fontánky určené do interiéru se dají sehnat v různých etno obchodech, některé firmy se na ně přímo specializují. Ty menší stolní se vejdou do každého bytu a stanou se zároveň vkusnou dekorací. Zaplatíte za ně zhruba dva tisíce korun a výše.

Kdo chce ušetřit, koupí si jen malé ponorné čerpadlo a fontánku si vyrobí sám. Několik nápadů uvidíte ve fotogalerii, na konci článku pak najdete video s návodem, jak zhotovit jednoduchou fontánu z pet lahví.

Vlastnoručně vyrobenou fontánku můžeme obklopit kamínky a pokojovými rostlinami, které zvýší její estetický efekt. Nesmíme přitom zapomenout, že jak koupená, tak podomácku zhotovená fontána vyžaduje pravidelnou údržbu. Vodu používáme výhradně měkkou či destilovanou; déle čistou ji udržíte také s pomocí zvláštních chemických přípravků. Destilované vodě a chemikáliím se ale vyhněte, pokud budou z fontánky upíjet domácí mazlíčci.

Pokojové fontány vypadají nádherně, jsou-li vyrobeny z kamenných misek či keramických květináčů. Mnohem jednodušší je ale použít měkčí materiály, do kterých snáze vyvrtáte potřebné otvory. Podívejte se třeba na fontánku z pet lahví, která slouží i jako příklad chytré recyklace plastu: