Patříte mezi lidi, kterým doma uhyne snad i kaktus? Bydlíte v panelákovém bytě se suchým vzduchem, nebo naopak v tmavé staré zástavbě? Nebo prostě jen zapomínáte své pokojové rostliny zalévat, jste pracovně vytížení nebo často cestujete? Pak jsou následující rostlinky přesně pro vás!

1. Aloe vera

Aloe vera je léčivá bylina se žlutými květy, která se dnes pěstuje už téměř po celém světě. Všichni ji známe hlavně z kosmetických přípravků nebo jako příchuť pití. Málokdo z nás se však rozhodne ji doma sám pěstovat jako okrasnou květinu. Což je ale hlavně pro ty z vás, kteří věčně nestíháte, velká škoda. Aloe vera totiž není vůbec náročná na pěstování. Stačí, když jí vyberete místečko někde na sluníčku, a většinu práce máte hotovou. Tahle bylina je totiž zvyklá na sucho, a tak pár dní bez vody vydrží bez jakékoliv újmy. V zimě dokonce odborníci doporučují zalévat velmi málo, aby půda stačila pořádně proschnout.

2. Tlustice

Tlustice, původem sukulentní bylina z jižní Afriky, je nejen vzhledově zajímavá, ale také velmi praktická k domácímu pěstování. Její baculaté zelené listy s lehce červenými okraji dobře snáší suché prostředí, sluníčko a hlavně vydrží bez vody i tři týdny, takže v létě klidně můžete odjet k moři, aniž by k vám sousedka musela chodit na pravidelnou zalévací návštěvu.

3. Tchynin jazyk

Tchynin jazyk je původem africká rostlina, jejíž název nijak nesouvisí s jazykem vaší tchyně, ale s plochými listy, které jsou tvarem protáhlé a na konci zašpičatělé. Populární je tahle pokojová květina hlavně proto, že je velmi odolná i vůči různým okolním vlivům, jako jsou například jejich nepečliví majitelé. Tato pokojovka potřebuje k životu rozptýlené světlo a hlavně není nijak náročná na vodu, například v zimních měsících bez ní vydrží i dva až tři týdny.

4. Lopatkovec

Snad vůbec nejméně náročnou rostlinou do bytu je právě lopatkovec. Miluje teplo, ale v létě mu dopřejte polostín. Přímé sluneční záření listy poškozuje. V zimě mu naopak prospěje dostatek světla. Nepotřebuje příliš častou zálivku, ale nikdy nedopusťte, aby substrát úplně vyschl.

5. Dracéna

Důstojnou pokojovou rostlinou, která je exotická a nenáročná zároveň, je dracéna. Ta je běžně dostupná v mnoha druzích a barevných variacích. Dracéna je ideální pokojovkou. Vyhovuje jí takřka jakékoliv umístění, neměla by ale být na přímém slunci. Je nenáročná na vodu i na vlhkost vzduchu, snese pravidelnou i nárazovou zálivku. Spolehlivě a rychle zničit ji dokáže příliš mokrá zemina. Rostlina by také nikdy neměla stát v průvanu, který jí hodně škodí a hlavně urychluje žloutnutí a opadávání spodních listů.

Zdroj: ireceptar.cz, abecedazahrady.cz