Pokud občas pokojovou rostlinu seříznete, objeví se v místě řezu více výhonků. Nové výhonky budou silnější a rostlina košatější. Pokojové rostliny se zastřihují proto, abychom upravili jejich vzrůst a vytvarovali je podle svých představ. S citlivým přístupem můžete tvarovat téměř všechny druhy pokojových rostlin.

Pokojové rostliny je ideální zastřihnout po zimě. Pokud budete zaštipovat pouze 1x, vytrvejte do chvíle těsně před květem. V případě, že budete tvarovat vícekrát, začněte se zaštipováním v průběhu vegetativní fáze už o něco dříve. Zastřihnete-li pokojové rostliny v jejich klidovém období, objeví se nové a zdravé výhonky.

Zdroj: Youtube

Jak pokojovku tvarovat

Důkladně si vaše pokojovky prohlédněte. Není jedna strana bujnější než druhá? Nejsou protáhlé stonky u převislých pokojovek málo olistěné? Nebo se váš fíkus roztahuje a větví do divokých tvarů? Je na čase vaše rostlinky trochu vytvarovat. Máme pro vás pět tipů, jak na to:

1. Při prořezávání je důležitá čistota. Jakýkoliv řez provedený na rostlinné tkáni ji může vystavit nemoci. Udržujte proto své nástroje čisté a ostré, aby takové byly i provedené řezy. Mezi každým použitím nástroj očistěte a vydezinfikujte lihem.

2. Odřízněte nebo uštípněte mrtvé listy a stonky. Pokud je stonek uschlý nebo shnilý až ke kořenu, vytáhněte ho celý.

3. Pokud pracujete s kvetoucí pokojovkou, odstraňte všechna odkvetlá kvítka co nejblíže k hlavnímu stonku.

4. Zastřihávejte rozvážně a povzbuďte nový růst. Řez nebo střih proveďte těsně pod kloubkem a při řezání větších stonků co nejblíže k hlavnímu stonku. Neodstraňujte více než čtvrtinu rostliny, ať má stále z čeho růst!

5. Potřebujete zkrátit celé větvičky? Ořízněte některé o čtvrtinu, jiné o polovinu. Rostlina nebude vypadat jako po zásahu strunovkou, ale upraveně a zároveň stále přirozeně.

Zdroj: bydletsnadno.cz, chovatelka.cz