Nejčastějším problémem, se kterým pokojové rostliny v zimě bojují, je nerovnováha vláhy, nedostatek světla nebo studený vzduch. Abychom rozluštili konkrétní problém, je třeba si pamatovat, kdy jste naposledy rostlinu zalévali, hnojili nebo ji přesunuli na jiné místo. Jedině tak zjistíte, co jí vadí.

Rostlina může být přelitá

V zimě, kdy jsou dny krátké a je méně přirozeného světla, rostliny často uhnívají. Je to tím, že jste pokojovku zalévali stejně jako před zimou. Květina nestíhá spotřebovat vodu, protože ji v krátkých dnech nevyužije. Proto v zimě rostliny tolik nerostou. Přelití poznáte podle skvrn na listech, které jsou na dotek měkké, hnijících listů a stonků nebo podle mokré zeminy, která nestihne proschnout. Listy se také mohou zkroutit a spadnout. Tento problém napravíte tím, že omezíte zálivku a v případě, že kořeny hnijí, vyměníte zeminu a odstraníte měkké kořeny.

Nedostatek světla

Jak už jsme psali výše, dny jsou v zimě krátké a je méně přirozeného světla. Proto doporučujeme rostliny přesunout co nejblíže k oknu. Čím více bude mít rostlina světla, tím lépe se se zimou vyrovná. Se světlem souvisí také zálivka. Pokud je rostlina dál od okna, rostlinu zalévejte méně, aby stihla zálivku využít. Ne všechny pokojové rostliny ale dobře snášejí přemisťování, a tak je potřeba postupovat u každého druhu jinak.

Pokud rostlina trpí nedostatkem světla, často shazuje listy. Typickým příkladem je například ficus nebo pilea. Takové rostliny přes zimu přemístěte na nejsvětlejší místo. Pokud i přesto problém přetrvává, zkuste rostlinu přisvicovat umělým osvětlením.

Na vině mohou být také nízké teploty

Většině pokojových rostlin nesvědčí nízké teploty. Optimální teploty jsou od 15 do 23 stupňů. Každá rostlina má jiné požadavky, proto si každou rostlinu nastudujte. Pokud jsou na vině nízké teploty, listy rostlin se kroutí, padají, žloutnou nebo hnědnou. Tento problém napravíte tak, že je dáte pryč z průvanu. Dejte si také pozor na větrání. Držte rostlinu dál od otevřeného okna a umístěte ji do bezpečné vzdálenosti.

Zdroj: Pokojovky.cz