Ribollita pochází z Toskánska stejně jako slavnější minestrone. Původně se jednalo o polévku, která se v selských staveních podávala v pátek – v takzvaný hubený den. Sloužila ke zpracování zbytků z předchozích dnů, přidával se do ní tvrdý chléb a poté se vše společně provařilo. Odtud také vznikl její název, který ve volném překladu znamená „znovu uvařené“. Polévka chutná nejlépe druhý den. Bohužel ale málokdy zbyde.

Podívejte se, jak se připravuje pravá toskánská ribollita. Ve videu najdete postup krok za krokem:

Zdroj: Youtube


V hlavní roli zelenina

Postupem doby se z „polévky chudých“ stal tradiční pokrm, který se běžně podává jako předkrm, hravě ale zastane roli hlavního chodu. Díky velkému množství zeleniny a fazolí je velmi sytá, takže vám dobře poslouží jako večeře pro celou rodinu. Postup přípravy a složení není pevně daný a může se lišit podle regionu i rodinných tradic. Rozhodně by v ní ale neměla chybět rajčata, černá kapusta (nebo kadeřávek), bílé fazole (cannelloni) a bylinky. Použít ale můžete i další druhy zeleniny, brambory, řepu, ředkev – zkrátka, co máte po ruce nebo na zahrádce. Tradičně se během vaření přidává na kostky nakrájený starší bílý chléb, který se v polévce vaří. Pokud nejste příznivcem rozvařeného pečiva, připravte z něj na sucho opečené topinky nebo krutony.


Ribollita – toskánská zeleninová polévka s fazolemi

Čas přípravy: 60 minut

Ingredience:

  • 400 g bílých fazolí v plechovce (nebo namočených den předem)
  • 300 g staršího bílého chleba
  • 150 g černé toskánské kapusty nebo kadeřávku
  • 1 plechovka loupaných krájených rajčat
  • 1 cibule
  • 2 mrkve
  • 2 řapíky celeru
  • 1-2 stroužky česneku
  • 1 snítka čerstvého rozmarýnu
  • 4 snítky čerstvého tymiánu
  • 1 bobkový list
  • 2 000 ml vývaru (nebo vody)
  • parmazán
  • olivový olej
  • sůl, pepř

Příprava:

1) Zeleninu omyjte, očistěte a nakrájejte na menší kousky.

2) Ve velkém hrnci rozehřejte olivový olej a na mírném plameni na něm restujte cibuli, mrkev a celer zhruba 8 minut.

3) Přisypte nasekaný česnek a nakrájenou kapustu nebo kadeřávek a nechte mírně změknout. Poté přidejte rajčata z plechovky, polovinu fazolí a zalijte vývarem.

4) Druhou polovinu fazolí rozmačkejte vidličkou nebo rozmixujte a přidejte do polévky.

5) Přidejte rozmarýn, tymián a bobkový list a vše vařte zhruba hodinu, dokud nebude zelenina měkká.

6) Chléb nakrájejte na kostičky, přidejte do polévky a nechte je zcela rozvařit.

7) Při podávání polévku posypte strouhaným parmazánem.

Zdroj: www.tavolartegusto.it