Koupelny pro seniory a osoby s pohybovým omezením je nutné vybavit dalšími doplňky, které jim zajistí jak komfort, tak bezpečí. Různé bezpečnostní prvky, jako jsou madla, sedátka, protiskluzové podložky apod., je možné dokoupit ke sprchám i k vanám. Pomohou nejen v pohybu, ale také při uklouznutí či náhlé slabosti. V případě, že koupelnu budou užívat děti, je nutné zvážit pohodlí pro jejich koupání. Pro malé děti zde musí být dostatek místa pro dětskou vaničku. Ty větší je pak snadnější koupat ve vaně než ve sprchovém koutě. Rodiče nad nimi mají větší kontrolu a děti to také více baví.

Pohodlí pro každého jinak

Kromě prostorových možností koupelny je na místě také otázka ohledně osobního vkusu a zvyku. Ne každému je příjemný dlouhý pobyt v horké vodě a jiný si zase nedokáže dostatečně odpočinout během sprchování. Některým by vana chyběla pro romantické večery, kdy sprchy svíčkám a vonným koupelovým olejům zkrátka nemohou konkurovat. Vany je možné vybavit některým z relaxačních prvků. Kromě podhlavníků třeba perličkovou koupelí či hydromasáží, které zvýší komfort koupání. Systém pro masáž mají i některé sprchové panely, ale výhodou vany je, že při ní pohodlně ležíte.

Vodní a vzduchová masáž

Ačkoli vodní i vzduchová masáž poskytují tělu příjemný odpočinek, na jeden rozdíl je u nich třeba brát zřetel. „U masážních modelů, které využívají proud vody, může docházet k usazování vody v masážních trubkách a následně k jejich poškození. Usazeniny se také s dalším spuštěním masáže mohou z trubek dostat do nově napuštěné koupele. Doporučuji proto volit takové výrobky, které mají zabudované automatické čistění trubek i jejich vysušení,“ vysvětluje Petr Laube, vedoucí nákupu sanity Keramiky Soukup.

Jak je to s hygienou?

Příznivci sprchování často namítají, že koupel ve vaně je nehygienická a může dokonce způsobovat různá onemocnění. Dlouhé namáčení a horká voda zbavují pleť přirozené mastnoty a ta je pak hodně vysušená. Především jedinci se suchou a citlivou pokožkou proto mohou po delší koupeli pociťovat nepříjemné pocity svědění či pálení. Pokud však milovníci van dodržují základní pravidla koupání, nemusí se žádných nežádoucích účinků bát. Určitě by ale neměli zapomínat na důkladné opláchnutí po každé koupeli a po jemném vysušení ručníkem ošetřit pleť krémem. „Z hlediska hygieny je nezbytné nejen vanu, ale i sprchu pravidelně čistit. Zatímco u sprchy stačí pečlivé opláchnutí po každém použití, vanu doporučuji omývat před i po koupeli. Pozor ale také na nejčastější problém, který se objevuje v koupelnách. Zejména při sprchování horkou vodou se totiž v prostoru tvoří velké množství par. Pokud nejsou dostatečně odvětrány, mohou způsobit nadměrnou vlhkost a vznik plísní,“ varuje Petr Laube.

Je sprcha úspornější?

Obecně koluje názor, že ke spotřebě vody je šetrnější sprcha. „Během obvyklého pětiminutového sprchování odteče přibližně 50 až 125 litrů vody. Konkrétní spotřeba závisí na stylu sprchování, průběžném vypínání vody během mytí, ale zejména na tom, jakou máme sprchovou hlavici. Obyčejnou může protéct až 25 litrů za minutu. Hlavice se systémem přisávání vzduchu snižují průtok na pouhých 10 litrů za minutu. Vždy ovšem záleží na konkrétním výrobku, jeho velikosti a typu – zda je to ruční, nebo hlavová sprcha. Pro srovnání − do prázdné vany se vejde od 110 do 150 litrů vody. Nenapouštíme ji však zdaleka plnou, aby nepřetekla, až si do ní lehneme. Při běžném koupání tak můžeme spotřebovat přibližně stejné množství vody jako při sprchování pod běžnou hlavicí, pokud vodou neplýtváme při závěrečném osprchování,“ říká Petr Laube.

Úsporu můžeme zvýšit pomocí speciálních prvků. Na sprchovou hadici je možné našroubovat tzv. stop ventil, který automaticky vypne vodu ve chvíli, kdy se mydlíme. Mezi baterii a sprchovou hadici lze také umístit omezovač průtoku vody, který umí snížit spotřebu až na polovinu.

Zlatá středí cesta

Ti nerozhodní mohou zvolit kombinaci vany se sprchou, kterou doplní vanovou zástěnou, aby při sprchování nepostříkali celou koupelnu. Vanové zástěny je možné umístit prakticky na každou vanu. „U pevných typů je nutné dobře zvážit, kam umístíte baterii, aby si vzájemně nepřekážely. Velmi praktické jsou různé typy skládacích zástěn,“ radí Petr Laube.