Pokud jde o celkové řešení interiéru, dále u novostaveb rodinných domů přetrvávají velké otevřené prostory, kdy je spojena kuchyně s jídelnou a obývacím prostorem. Ale částečně se lidé vracejí i k uzavřenější nebo zcela oddělené (i když velké) kuchyni. To jsou ti, kteří s takovým uspořádáním byli spokojeni v předchozím bydlení, třeba bytě, a chtějí mít oddělené zóny i v novém domě. A potom lidé, kteří se s takovým řešením otevřeného prostoru setkali nikoliv jen ve výkresech architekta, ale mnohokrát in natura - na návštěvě u známých a příbuzných. A ačkoliv se jim propojení interiéru moc líbilo, poznali, že výkres, ale i prázdný uklizený byt je něco zcela jiného než prostor plný lidí a v plném provozu. Všichni mají tendenci stahovat se do jednoho prostoru, kde pak každý dělá něco jiného - odehrává se tu vaření, psaní úkolů, práce u počítače i relaxace. To je někdy příjemné, jindy to ovšem může vadit.

Také kuchyně se dotkla hospodářská krize, a tak jsme možná příliš nenakupovali - anebo ano, a to výhodně. Ceny šly dolů, probírali jsme se stovkami akčních nabídek, případně jsme mohli koupit dva spotřebiče za cenu jednoho či druhý dostat jako dárek - a tak jsme třeba s už i tak zlevněnou ledničkou dostali varnou konvici nebo žehličku.

V souvislosti s krizí se začalo stavět méně bytových i rodinných domů, a tak se mnoho lidí místo v novém rodinném domku ocitlo neplánovaně v pronájmu. Místo pořizování své kuchyně si jen přestěhovali nádobí do pronajatého bytu. I to byla realita loňského roku.

Od minulého roku musí být každý nový či zrekonstruovaný dům opatřen takzvanými proudovými chrániči, což se týká i naší kuchyně, nabité spotřebiči. Doposud jsme bezpečnostní chrániče měli jen v koupelně nebo u zásuvek venku na zahradě.

Rok přinesl také další zklidnění myček, které jsou už tak tiché, že jen ševelí. Vždyť 36 - 39 dB, to už je skoro neslyšitelná hodnota na pozadí kuchyňského šumu.

Zlepšila se kvalita antiadhezivních povrchů nádobí, zejména pánví, a rozšířila se jejich nabídka. Objevily se i elektrické tlakové hrnce a v nové variantě i hrnce pomalé.

Ten, kdo si pořídil svou první myčku koncem roku 2008 nebo tak nějak, zaznamenal na první pohled snížení ceny za vodu - na faktuře se objevila zcela určitě mnohem nižší částka než v roce předešlém. To je tím, kolik myčka ušetřila vody. Staré myčky spotřebovaly i 20 - 25 litrů vody na jedno mytí a i to byl proti předpokládaným 60 litrům při ručním mytí pokrok. Na faktuře to ale ještě tak neuhodilo do očí. Nejnovější myčky mají spotřebu i 9 litrů, a to je v celkovém součtu spotřeby vody za rok hodně znát, proti předchozímu roku s mytím ručním.

Domácí pekárny se pomalu vpravily do našich domácností a šly dolů s cenou. Na trhu je také daleko rozmanitější sortiment, než byl v roce 2008.

Objevil se kuchyňský nábytek s úplně novým vzhledem, respektive s jinou finální povrchovou úpravou. Na nábytek se začal používat stejný vysoký lesk, jaký se dosahoval doposud jen u pianin a klavírů.

Objevily se nové typy vinylových podlah vhodných do kuchyně.

V minulém roce se toho událo hodně a jen těžko se dá vše vyjmenovat. Ale dost pohledů do minulosti, je čas koukat se do budoucnosti.

-ag-Foto: MaxKuchyne