Popínavé rostliny nasytí interiér zelení, zjemní a oživí prostor a dovedou čistit vzduch. Dokáží ovinout různé konstrukce, orámovat místnost, ale třeba i pouze okno a stěny. Liány můžete nechat ovinout po lehkých konstrukcích, například z bambusu, dřevěných latěk, nebo i po silnějších provázcích.

Popínavé rostliny pochází z tropických deštných pralesů, kde funkci opory nejčastěji zastává kmen stromu, po kterém se liány pnou za světlem. Proto budou i popínavky ve vašem bytě potřebovat vlhko, teplo a světlo. Při jejich umisťování v interiéru bychom se tak měli vyvarovat místům, kde by je mohl zasáhnout průvan nebo přílišné teplo vycházející z topení či jiného tepelného zdroje.

Při péči o popínavé rostliny stačí udržovat přijatelně vlhký, ne však zamokřený, substrát a odstraňovat suché či žluté listy. Liány také uvítají občasné kropení odstátou vodou nebo sprchu a během období růstu, které je od jara do podzimu, přihnojení vícesložkovým hnojivem pro pokojové rostliny. Přesazování a řez nechte na jaro.

Jaké vybrat konstrukce?

Pokud se zaměříte na konstrukce, pak se fantazii meze nekladou. Popínavky ovinou opravdu cokoliv. Postačí jim zábradlí schodiště, garnýž, různé treláže ze dřeva či bambusu, provázky, ocelová lanka, mříže a mřížky. Opory je také možné umístit přímo do květináče, k tomu se využívají nejčastěji bambusové tyče nebo třeba kokosové a mechové kmínky, které navíc udržují požadovanou vlhkost. Další možností pak jsou například závěsné květináče, díky nimž mohou popínavé rostliny vytvářet krásné převisy.

Jaké popínavé rostliny zvolit?

Popínavých rostlin je mnoho druhů. Mezi nejčastější popínavky patří břečťan, který snáší i polostín a dokáže ze vzduchu odstranit až 90 % nečistot. Podobné vlastnosti má i šplhavnice zlatá. Dalšími oblíbenými druhy jsou jasmín mnohokvětý a alamanda počistivá, které krásně vypadají vinoucí se kolem mříže nebo tyče. Zapomenout bychom ale neměli ani na filodendron nebo voskovku.

Zdroj: ireceptar.cz, ceskestavby.cz