Skvělou vlastností popínavek je to, že dokonale umějí zakrýt nevábné kouty a nudné pasáže zahrady. Často se stává, že když se na daném místě pořádně zabydlí a rozrostou, dokonale změní i nejproblematičtější místo zahrady a povýší je na místo nejkrásnější. Okrasné liány a popínavé keře mohou ovíjet starý kmen stromu, pnout se po vysoké zdi do neuvěřitelných výšek, ale nejvíce vyniknou v obytném koutě každé zahrady.

Obytná pergola, pod kterou se vejde stůl, židle, případně nějaké to křesílko a ještě třeba malý gril, je dostatečně velká na to, aby nemusela být hostitelkou pouze jedné popínavé rostliny. Vejde se jich sem vedle sebe i víc. Jde pouze o to, aby se doplňovaly, nepřekážely si, aby jedna po čase nevytlačovala druhou.

Na zahradní pergolu volíme popínavé rostliny podle zastínění zvoleného místa, podle kvality půdy a samozřejmě podle svého gusta. Pokud třeba nesnášíme silné vůně, vybíráme mezi slabě kvetoucími nebo nekvetoucími rostlinami.

Tip: Pergola pod silně rostoucími popínavkami nebude vidět, proto ani nemusíte utrácet za ozdobné dřevěné typy, ale můžete zkusit sehnat silné kovové vysoké oblouky; široké zhruba 1,2 m nebo více. Ocelové prvky zapusťte do země za sebou v intervalech asi po metru a vodorovně je spojte drátem v několika úrovních. Ponechte jenom místo na vchod. Takto vzniklé loubí je vhodné na osazení těžkými mohutnými vistáriemi, ale i popínavými růžemi či vinnou révou.

Osvěžující polostín

Na pergolu v polostínu můžeme jako základ využít brslen nebo přísavník, jehož listy s podzimem šarlatově zazáří, pro oživení sáhneme po voňavých popínavých růžích nebo některém druhu plaménku snášejícím polostín. Nezapomeneme na popínavý vytrvalý hrachor s něžnými květy, dorůstající až tří metrů. Polostín má také ráda vděčná lonicera (zimolez) s drobnými, krásně vonícími kvítky podivuhodných tvarů.

Pergola ve stínu

Jestliže nesnášíte letní parno a dáváte přednost odpočinku v hlubokém stínu, nemusíte se vzdávat relaxace v zelení zarostlé pergole; pouze vyberte vhodné popínavé rostliny. Ve stinném koutě se bude dařit krásnému břečťanu. Nemusíte se zaměřovat pouze na obvyklý druh Hedera helix (břečťan popínavý), ale celé zákoutí zkombinujte z několika kultivarů břečťanu, doplňovat se tak budou různě tvarované i rozličně vybarvené břečťanové listy.

Popínavé rostliny v plném slunci

Jedna z nejkrásnějších popínavek je extrémně silná a vzrůstná vistárie, vyhledávaná pro své záplavy až půlmetrových hroznů květů. Aby vistárie po zakoupení začala kvést, potřebuje vodorovné vedení, horizontální podporu - nemůžeme k ní dát jen vertikální podpěru. Vhodná je proto drátěnka na způsob vinice, vedená třeba mezi sloupy obytné pergoly. Celková opora musí být vzhledem k mohutnosti vistárie velmi pevná.

Dále si na slunečné polohy pergol můžeme vybrat i klasiku našich zahrádek - plamének neboli clematis včetně velkokvětých hybridů. A samozřejmě vinnou révu...

Aby bylo na pergole něco k jídlu

Toužíte po pergole, kde se nad letním stolem dekorativně houpají hrozny vinné révy a koncem léta tak jenom stačí natáhnout ruku a utrhnout si sladký hrozen? Pak zasaďte několik stolních odrůd vinné révy kolem pergoly vhodně umístěné na jižní straně domu, dobře prosluněné, na chráněném místě v bezvětří. Budete se celý půlrok cítit jako ve Středomoří...

Oranžovožluté tykvové loubí

Originální loubí si můžeme vytvořit, necháme-li porůst pergolu nebo třeba jen několik ocelových oblouků ozdobnými tykvemi. Budou viset z různé výšky dolů jako lampiony. U země je můžeme ještě zkombinovat s velkými dýněmi, které si budou užívat sluníčka vně pergoly, zatímco dovnitř loubí do stínu můžeme dosadit stínomilné rostliny - například svěže zelené oválné listy bohyšek, které v létě prorostou stonky s krásnými bílými květy.

-ag-Foto: www.profimedia.cz