Je hodně lidí, kteří si po přestěhování do nájmu nechávají trvalé bydliště jinde. Typicky se jedná například o mladé lidi, kteří mají trvalé bydliště u rodičů. Jak je to v takovém případě s platbou za komunální odpad? Budete jej platit na obou místech? Nebo jen na jednom?

O tom, jakým způsobem budete platit poplatky za odpad, rozhoduje konkrétní obec, ve které budete bydlet na základě uzavřené nájemní smlouvy. Dále pak obec, kde máte vedené trvalé bydliště.

Třídíte odpad? A víte, jak na to? Podívejte se na video:

Zdroj: Youtube

Vybírá se ze dvou možností

Od 1. ledna 2022 musí obec využívat pro placení komunálního odpadu jeden ze dvou systémů. A to poplatek za obecní systém odpadového hospodářství. Nebo poplatek za odkládání odpadu z nemovité věci.

Při první zmíněné možnosti se nezohledňuje, zda poplatník odpad opravdu produkuje, nebo ne. Automaticky se s ním počítá. Druhou možnost platí jen ti, kteří odpad v dané obci opravdu produkují.

Obecní systém odpadového hospodářství, nájem a poplatky

V tomto systému platí za odpad ti, kteří mají v dané obci trvalé bydliště. Dále pak majitelé nemovitostí, v nichž nemá bydliště žádná fyzická osoba. Pokud bude mít nájemce trvalý pobyt ve stejné obci jako nájem, bude platit poplatek právě v této obci. Pokud má trvalý pobyt v jiné obci, má povinnost poplatek hradit v ní a v místě nájmu nic neřeší.

Co když chce pronajímatel poplatek, i když má nájemce trvalý pobyt jinde?

Co když chce pronajímatel po nájemci poplatek za odpad i ve chvíli, kdy má trvalý pobyt jinde? Pokud je v nájemní smlouvě ustanoven poplatek za odpad i přes výše zmíněné skutečnosti, nejedná se o poplatek za nájemníka, ale za vlastníka nemovitosti.

Tento poplatek musí zaplatit vlastník nemovitosti, může jej vybrat od nájemce, pokud je tato skutečnost uvedena v nájemní smlouvě. Vlastník musí v režimu odpadového hospodářství platit tehdy, kdy v nemovitosti nemá žádná fyzická osoba trvalý pobyt.

Stejná situace je i u fondu oprav, který má ze zákona platit majitel nemovitosti, často jej ale vybírá od nájemce.

Aktuální maximální výše poplatku v režimu odpadového hospodářství je 1200 Kč, od 1. ledna příštího roku by se měla zvýšit na 1800 Kč.

Platíte odpad v obci, kde máte nájem bez trvalého bydliště?

Bydlíte v obci, kde se platí odpad podle skutečného bydliště, nikoliv podle trvalého? Pak se jistě chcete vyhnout dvojímu placení. Skutečnost, že platíte za odpad v jiné obci, musíte ohlásit nejpozději do 15 dnů obci, kde máte trvalé bydliště. Pokud tuto změnu neohlásíte, můžete o osvobození od poplatku přijít, a zaplatíte tak i za odpad v místě trvalého bydliště.

Rozhodující je i to, jakou vyhlášku využívá obec pro výběr poplatků za komunální odpad v místě, kde máte trvalé bydliště i skutečné bydliště.

Díky tomuto systému byste se měli vyhnout situaci, kdy budete hradit poplatek dvakrát. Pokud je částka za odpad uvedena i v nájemní smlouvě, jde o poplatek majitele nemovitosti, ten jen rozhoduje, zda jej bude vybírat od nájemce, či nikoliv.

Pronajímatel s nájemcem se mohou dohodnout, že bude poplatek hradit pronajímatel – například když má nájemce v místě nájmu také trvalý pobyt a obec je v systému odpadového hospodářství.

Zdroj: ochrance.cz, pruvodce.gov.cz