Většina lidí se domnívá, že nejlepší „grilovačka“ je pouze na dřevěném uhlí, od nějž pokrm získá správnou vůni. To je velký omyl. Pokud jsou totiž uhlíky dostatečně žhavé, aby se na nich dalo grilovat, nijak významně nekouří, a to, co by mělo například na bifteku zejména chutnat, je kvalitní maso. Na příliš kouřícím uhlí vlastně negrilujeme, ale tak trochu udíme, což není správný postup. Stejně kvalitní grilovaný pokrm získáme i na grilu elektrickém nebo plynovém.
Kdy volit elektřinu
Autor: Thinkstockphotos.com
Elektrické grily jsou vhodné například na terasy, protože použití rozžhaveného uhlí zakazuje v takovém případě dokonce česká státní norma a je to skutečně nebezpečné. Stačí silnější poryv větru a požár uprostřed parného léta je na světě.
Elektrické grily se dají pořídit již od cca jednoho tisíce korun, ale nebývají příliš kvalitní. Většinou nevydrží trvalý pobyt v exteriéru a musíme je po každém grilování uklízet a také většinou nemají litinové rošty. Jejich výkon je nevalný a maso na nich spíš sušíme. Za malé peníze není možné chtít hodně muziky. Kvalitní gril začíná na ceně až přibližně kolem čtyřech tisíc korun.
Další články o grilování najdete zde:
Proč se vyhnout plynu
Plynové grily jsou skvělým kompromisem mezi klasickým uhlím a elektřinou, nicméně majitelé teras a verand by je příliš často volit neměli, protože plynová bomba nemá ráda pražící slunce. Na zahradě ve stinném koutě je naopak plynový gril ideální a bezpečnou variantou. Bomby nejsou nabízeny pouze v poměrně známé mnohalitrové verzi, ale i v miniaturní velikosti, která stačí na přibližně dvě hodiny grilování. Cena malé bomby je kolem pěti set korun.
Lávové kameny
Autor: Thinkstockphotos.com
Některé plynové grily jsou opatřeny lávovými kameny, které jsou položeny na hořáky. Mají tu výhodu, že akumulují teplo a pak ho rovnoměrně distribuují. Na kameny také odkapává omastek a beze zbytku se na nich spálí, takže podobné grily jsou de facto bezúdržbové.
Na co se většinou nemyslí
Každý už dnes běžně řeší povrchy grilovacích ploch a tepelný zdroj, ale většinou zapomíná na podstatné detaily. Důležité je vědět, jestli má gril vlastní stojan, nebo konstrukci. Důležité jsou i odkládací plochy, které nám na zahradě nebo terase výrazně usnadní manipulaci se surovinami.
Úplně nejpodstatnější jsou však kolečka. Pokud si totiž pořizujeme gril kvalitní a chceme, aby nám vydržel několik let, budeme s ním také těch několik let manipulovat. Měli bychom mimo jiné vybírat podle kritérií podobných výběru nábytku, tedy jak se s ním pohybuje, jestli má přijatelný design, jak snadno se udržuje a co všechno vydrží.
Recept pro vás: Famózní grilovaná panenka na špízu
Autor: Thinkstockphotos.com
Ingredience: 1 ks vepřové panenky, 15 ks švestek, asi 14 plátků anglické slaniny, 2 lžíce sezamových semínek, 2 lžíce olivového oleje, 1 lžíce cukru, sůl, barevný pepř, mleté chilli
Návod k přípravě:
1. Maso nakrájejte na kousky, přidejte olej, sůl, pepř, sezamová semínka, promíchejte a nechte krátce rozležet.
2. Švestky vypeckujte, posypejte moučkovým cukrem, solí, pepřem a chilli a zabalte je do plátků slaniny. Na špízy napíchejte střídavě kousky masa a ve slanině zabalené švestky.
3. Upečte na grilu z obou stran.