Jak vybrat velikost květináče

Při výběru vhodného květináče je třeba zohlednit velikost rostliny. Obal, v němž rostlina bude, by neměl být příliš velký. Na druhou stranu by zde měla mít dost místa pro kořenový bal. Pokud bude místa příliš, může se bal rozrůstat na úkor viditelné části pokojovky. Věděli jste, že existují i druhy pokojových rostlin, které ocení, když budou mít místa málo?

Jestliže vybíráte okrasný obal, kdy bude rostlina zasazena v plastovém květináči a vy ji vložíte do toho okrasného, volte květináč o dvě čísla větší. Budete mít jistotu, že se vám do něj rostlina vejde.

Materiál květináče

Při výběru materiálu nezáleží jen na vašem vkusu, ale i na konkrétních rostlinách. Terakotové květináče jsou vhodné pro rostliny, které nemají rády velké množství vody. Podobně fungují také květináče z keramiky a betonu. Tento materiál dobře větrá, proto se rostlina nebude tolik pařit. Plastové květináče jsou vhodné pro vlhkomilné rostliny – lépe drží vlhkost.

Vy pak nemusíte tak často zalévat. Málo propustné je také sklo. V každém případě nezapomínejte na drenážní vrstvu. Pro méně zdatné pěstitele jsou vhodné samozavlažovací květináče.

Způsob použití květináče

Věděli jste, že kromě klasického květináče, který umístíte na parapet, si můžete vybírat také z magnetických květináčů, levitujících, samozavlažovacích, ale i závěsných? Díky tomu najdete místo pro svoje pokojovky vždy – i když už na polici nebude místo.

Na co si dát pozor

Vždy dbejte na to, aby měla rostlina zajištěný odtok přebytečné vody. Můžete použít květináč s odtokem, který dáte do dalšího obalu. Případně můžete koupit květináč, pod který dáte k tomu určenou misku. Můžete také přidat drenážní vrstvu z kamínků.

Zdroj: ireceptar.cz, gardners-eshop.cz