Rozsviťte svůj exteriér

Zatímco interiérové osvětlení mívá nějaký konkrétní účel, venkovní osvětlení zpravidla není omezeno účelem ani prostorem a skýtá tak nespoutané možnosti pro vaši kreativitu. A že je na čem se vyřádit! Nepodceňujme osvětlení exteriéru, neboť právě ono bývá většinou úplně tou první věcí, kterou uvidí návštěva při vstupu na vaši zahradu nebo terasu. Venkovní světla zvýrazní architektonické prvky vašeho domu, otevřou krásný výhled do ztemnělé zahrady, vytvoří tu správnou letní atmosféru u bazénu či zvou k romantickým procházkám po chodníčcích v parku.

Venkovní osvětlení ocení také provozovatelé hotelů, restaurací, hospůdek nebo barů, kteří chtějí nalákat více zákazníků. Neocenitelnou roli hraje také bezpečnost: osvětlené venkovní prostory jsou bezpečnější při nočních procházkách a snižují také riziko krádeží či poškození majetku.

Jaký typ světla vybrat

Kritérií, podle kterých vyberete správný typ venkovního osvětlení, existuje celá řada. Zvolte si vhodný styl svítidla, aby se hodil k danému exteriéru - rustikální nebo moderní, kancelářský nebo designový, antický či futuristický.

Důležitým kritériem je způsob instalace. Venkovní světla mohou být nástěnná, stropní, závěsná, sloupová nebo pilířová, ale také bodová, zapichovací či zapuštěná do země.

Dalšími rozhodujícími parametry budou vlastnosti, funkce a efekty svítidel (např. rozměry, funkce časování či stmívání, barva krytu i světla, typ ovládacího zařízení apod.).

Z ekonomického hlediska je nutné dobře zvážit typ lampy. Kde to je možné, použijte lampy s LED technologií - vydrží navěky, spotřebovávají minimum elektrické energie a na rozdíl od úsporných žárovek nemusíte čekat, až se zahřejí: svítí okamžitě a naplno. Jako ekologické subtilní osvětlení exteriéru můžete zvolit solární svítidla či speciální svítidla na odpuzování hmyzu.

Lze venku použít jakékoliv svítidlo?

Zda můžete daný typ osvětlení použít v exteriéru, zjistíte podle tzv. IP kódu. Jde o dvojciferné číslo; první číslice vyjadřuje míru ochrany před pevnými částicemi v rozmezí 0-6, druhá číslice ochranu před tekutinami v rozmezí 0-8. Pokud je druhá číslice 4 nebo vyšší, můžete osvětlení bez obav instalovat venku.