Odpovídá ing. Lenka Vyhnálková, zahradní architektka, https://livingingreen.cz

Dobrý den, chceme založit zahradu na pozemku, který je svažitou loukou, s tím, že chceme udělat pár teras, abychom svah trochu srovnali. Zároveň potřebujeme navézt zeminu, neboť pozemek má tu "kvalitnější" půdu velmi mělkou. Jak bychom měli postupovat a co s trávou? Zahradu plánuji jak okrasnou, tak užitkovou.

Dobrý den, předpokládám, že poměrně složitou modelací terénu, kterou budete muset podstoupit, aby mohly vzniknout požadované terasy, zničíte většinu lučního porostu, a proto starost o "trávu" není moc namístě. V případě, že převýšení na vašem pozemku je opravdu značné a nemáte představy, jak terén zmodelovat, doporučovala bych Vám zpracování individuálního projektu zahrady. Ten řeší celkové prostorové členění zahrady a samozřejmě i modelaci terénu.

Dobrý den, mám menší zahradu a skoro uprostřed je studna. Je zakrytá kulatým betonem (ze dvou dílů). Potřebuji poradit, jak by bylo nejlepší studnu oživit, čím zakrýt nebo podobně. Díky za radu.

Dobrý den, klasické betonové skruže se dají obložit hned několika způsoby – vystavěním suché zídky z kamenů, skrytím za kruhovou gabionovou síť vyplněnou kameny či cihlami nebo obložením dřevem. Řešením může být i sesazení skruže, aby došlo k zarovnání s terénem. Kulatý dvoudílný kryt je možné obložit dřevem a vyvýšený jej zakomponovat jako lavičku. Beton lze nechat otryskat a udělat z něj třeba podstavec uměleckého díla či plastiky. Zajímavé může být i osazení klasickou pumpou. Možností je opravdu velká řada, je třeba volit z materiálů, které v zahradě již máte použité, a vtipně navázat na celou kompozici a styl zahrady. Vždy však myslete na to, že řešení musí být lehce demontovatelné, abyste se jednoduše dostali do šachty.

Titulní foto: Thinkstockphotos.com